PALMA
Portada 28/04/2015

El govern d'Isern assumeix 'in extremis' la protecció del Jonquet

Deixarà enllestit un pla més proteccionista i que corregeix les deficiències advertides per Patrimoni: no es podrà perforar el talús, no hi haurà centre comercial ni aparcament soterrat, i els 65 pisos d'Acciona seran menys impactants

Lluís Planas
4 min
Reproducció de com quedaria el barri si s'executen tots les unitats d'execució segons preveu el nou pla. AJ. DE PALMA

PalmaL'equip de govern de Mateu Isern a l'Ajuntament de Palma ha assumit 'in extremis', quan queda menys d'un mes per acabar el seu mandat, la protecció efectiva del barri del Jonquet, declarat com a Bé d'Interès Cultural (BIC) des de l'any 2009. El departament d'Urbanisme de Cort deixarà enllestit un nou Pla Especial de Protecció (PEP) més proteccionista per al barri i que corregeix les deficiències advertides per Patrimoni del Consell de Mallorca en el primer planejament presentat, que havia estat aprovat en solitari pel mateix equip del PP que presideix Isern. En tot cas, el nou document ja haurà de ser aprovat de manera definitiva pel següent govern municipal.

El PEP corregit recull les principals reivindicacions fetes per la plataforma Salvem el Jonquet i els grups de l'oposició, PSOE i MÉS, després d'una lluita als tribunals amb la promotora d'Acciona, que volia que es retiràs al barri la declaració de BIC. Així, i com a principals canvis respecte de l'original, preveu que no es pugui perforar el talús que dóna al passeig Marítim per construir-hi un accés des d'allà, i d'aquesta manera no hi haurà un centre comercial —de 700 metres quadrats en dues plantes— ni un aparcament de rotació —de 380 places—soterrats. També la promoció de 65 pisos prevista per Acciona haurà ser menys impactant, perquè a la primera línia només es podran construir plantes baixes més un pis i tots els edificis hauran de mantenir la tipologia del Jonquet. A l'altre solar del barri on hi ha prevista una promoció urbanística, el de Rentadors, es canvia la configuració dels 12 pisos perquè tampoc no tinguin tant d'impacte.

Aquestes qüestions eren les més polèmiques i conflictives sobre la protecció del Jonquet. Els tècnics del Consell, en l'informe del mes de desembre passat amb el qual tombaren el primer pla presentat per Cort, advertiren que s'havia fet a mida de la promoció urbanística d'Acciona i, per tant, sense garantir la protecció que atorga al Jonquet la seva declaració com a Bé d'Interès Cultural (BIC) i a l'empara de la llei de Patrimoni. El tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, ha explicat que el seu departament, abans d'acabar aquest mandat, ha volgut donar compliment a l'informe preceptiu i vinculant que emeté Patrimoni del Consell, i que les correccions introduïdes s'han fet d'acord amb els tècnics.

Hi haurà cost per a l'Ajuntament

No obstant això, Valls ha volgut advertir que la supressió de càrregues privades per a les unitats d'execució, com la reducció d'ocupació per a Acciona en el solar del teatre Mar i Terra i l'eliminació del centre comercial i l'aparcament soterrats, farà que l'Ajuntament hagi d'assumir el cost d'aspectes com la restauració i tractament integral del talús. També s'haurà de tornar a la promotora una part del milió d'euros que ja havia abonat en concepte de compensació urbanística. L'argument segons el qual la protecció del Jonquet no havia de representar cap cost a l'Ajuntament, com també la dificultat de conjugar la protecció del barri amb els drets adquirits per les promotores a través de les unitats d'actuació al Mar i Terra i Rentadors, sostenia el primer PEP que es va presentar, més desenvolupista i tombat pel Consell.

A la roda de premsa hi ha estat present també el gerent d'Urbanisme, Fernando González, que sobre el nou PEP ha valorat especialment que s'han ajustat els paràmetres perquè les noves construccions "mantinguin les tipologies característiques del Jonquet", tal com reclamava Patrimoni. Això es fa augmentant respecte dels edificis el nombre de proteccions estructurals (R) sobre les ambientals (r). Altres qüestions que s'inclouen per primera vegada en el pla són que només es podran fer aparcaments davall els nous edificis, entre 130 i 150 places en total, i que l'edifici del bar Capuccino s'incorpora a l'àmbit de protecció. Es manté el canvi d'ús previst per als molins, la majoria necessitats de rehabilitació, que passaren a poder tenir un ús recreatiu, amb l'excepció de discoteca, de la mateixa manera que la previsió de suprimir el vial de Bar Marítim.

La plataforma, satisfeta però escèptica

El nou PEP que deixarà enllestit l'equip de govern d'Isern just resta pendent d'incorporar la memòria històrica i els informes de sostenibilitat i viabilitat econòmica. Després es remetrà un altre pic a Patrimoni del Consell perquè dictamini si n'hi ha prou perquè el ple de l'Ajuntament de Palma, ja durant el proper mandat, pugui fer-ne una aprovació definitiva, o si els canvis són tan substancials que és necessari tornar-lo a fer inicialment. En qualsevol dels dos casos, es tornarà a obrir un període d'exposició pública perquè s'hi puguin tornar a presentar al·legacions.

La primera valoració de la plataforma Salvem el Jonquet, després de conèixer les intencions de Cort, ha estat de satisfacció, però a la vegada d'escepticisme. "En principi pinta molt bé tot el que estam escoltant", ha dit un dels portaveu, Pep Balaguer, que, no obstant això, s'ha queixat que "en les darreres setmanes hem estat demanant informació a Urbanisme sobre els canvis que s'estaven fent en el pla i, de moment, no hem tingut resposta". "Per això, d'entrada estam satisfets perquè s'hagin assumit les nostres reivindicacions", ha afegit Balaguer, "però amb totes les reserves i a l'espera de poder analitzar tota la documentació".

La plataforma s'ha reunit en el darrer mes amb tots els candidats a la batlia, amb excepció del de Ciutadans, "perquè encara no hi ha hagut temps", i després d'això es mostra confiada pel fet que "tots han assumit les nostres propostes per a la protecció efectiva del barri".

stats