L'OBSERVATORI
Portada 30/11/2014

El 'laissez faire, laissez passer' d'Isern

El batle acaba el mandat amb nombrosos conflictes urbanístics sense resoldre a la façana marítima de Ciutat: el Molinar, el Jonquet, el moll Vell...

2 min

PalmaSer gestor polític i no voler banyar-se ni prendre decisions sobre qüestions transcendents, ja sigui pel risc d'equivocar-se, generar polèmica o patir un desgast personal, comporta el perill que, tanmateix, els problemes t'acabin esclatant. Això sempre que darrere aquesta aparent apatia no hi hagi un altre interès. Si en general ha estat així, la gestió urbanística del batle Mateu Isern és el cas més paradigmàtic del seu estil de 'laissez faire, laissez passer' al capdavant de Cort. Així, deixant fer i deixant passar, la ciutat viu una lenta transformació però sense que, també aparentment, l'Ajuntament prengui decisions.

Però els problemes importants acaben esclatant encara que el gestor no els vulgui mirar de cara. I ara el batle Mateu Isern afronta la darrera part del seu mandat amb nombrosos conflictes urbanístics sense resoldre a la part més transcendental de Palma: la façana marítima. En el port del Molinar encara esperen que Cort es pronunciï sobre el projecte d'ampliació i la resposta d'Isern ha estat demanar una pròrroga de 45 dies i deixar la decisió en mans d'una comissió 'tècnica' en la qual hi haurà tres càrrecs polítics. Pel que fa al Jonquet, després d'haver-se torbat més de tres anys a presentar un pla de protecció, el Consell l'hi ha tombat de bon començament i ha fet veure a Cort que aquest pla no protegeix res. O, el que és el mateix, que ha d'implicar-s'hi.

Darrere els projectes del Molinar i del Jonquet hi ha uns interessos urbanístics sobre els quals Isern s'ha de banyar. Fins ara ha evitat fer-ho, de la mà del tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, i només així s'entén que l'avanç, just l'avanç, de la revisió del Pla General d'Ordenació Urbana de Palma no s'hagi presentat fins al darrer tram del mandat. En aquest document tampoc s'han inclòs qüestions que semblin cabdals per al futur urbanístic de la ciutat, a excepció d'una zona: la façana marítima. Allà sí que es mostren les intencions de Cort: fer un gran espai d'oci al moll Vell de Palma, sense descartar un casino o un palau de congressos. O el document s'ha redactat molt lleugerament o aquí sí que hi interessos de veres. En qualsevol cas, l'Autoritat Portuària ja ha donat una clatellada a Valls per voler entrar en el seu pastís.

Sobre el que fins ara anomenàvem, i ja era ben polèmica, façana marítima de Palma, Cort també les ha vist passar. Allà, l'única veritable decisió ha estat acabar a les totes el palau de congressos. Sobre l'herència deixada per Aina Calvo, un embolic judicial, no s'ha mogut ni un dit i s'ha esperat que siguin els tribunals els que vagin canviant el mapa o impedint promeses electorals del PP, com demolir l'edifici de Gesa. Tanmateix, l'interès sembla estar ara al moll Vell, on el PGOU d'Isern parla de crear una nova "primera línia (parcial) de la ciutat que completi i formi unes noves condicions paisatgístiques de la façana marítima".

stats