Portada 12/03/2015

El bisbe marca el discurs a la comunitat religiosa: "Hem d'estar al costat del menor que ha patit l'abús"

Davant els escàndols per suposats abusos que han sacsejat l'Església de Mallorca, Xavier Salinas envia a tota la comunitat una carta de condemna sense matisos per ser llegida a les misses d'aquest cap de setmana.

A. Cortès
2 min
Salinas: “Darder ha dit moltes coses, però cal oferir-ne proves”

PalmaEl Bisbe de Mallorca, Xavier Salinas, pretén evitar qualsevol dubte entorn al posicionament de l'Esglèsia de Mallorca davant els abusos sexuals a menors. Després d'haver demanat aquesta setmana al presbiteri que s'abstingui de fer manifestacions públiques sobre els recents escàndols, ara ha enviat a tots el preveres de l'illa una carta per ser llegida durant les misses d'aquest cap de setmana amb un missatge nítid: "Hem d'estar al costat del menor que ha patit l'abús".

Davant les denúncies que han duit a apartar al prior de Lluc i al rector de sa Pobla i els avanços en els processos judicials per presumptes agressions de l'excapellà de Can Picafort i d'un excapellà de Selva, la màxima autoritat de l'Església illenca marca amb aquesta carta el discurs a tota la comunitat. A la missiva que ha de ser llegida es condemna sense matisos la pederàstia en el si de l'Església i no s'apel·la a "garantir el dret a la presumpció d'innocència" fins al setè paràgraf de vuit que en té el text.

"En aquesta hora difícil tots experimentam una gran preocupació i rebuig davant comportaments que destrueixen la confiança sobre la qual s'edifica la nostra vida com a membres de l'Església", es llegeix a la carta de Xavier Salinas, que segueix dient: "Davant qualsevol abús a un menor, nosaltres hem d'estar al costat del menor que ha patit l'abús, i mantenir una tolerància zero amb qui ha abusat". "Seria una corrupció inacceptable oblidar-nos d'aquells que han estat víctimes d'abusos", insisteix el bisbe.

El missatge va en la línia en que s'ha expressat Salinas des de que es conegués la denúncia davant el Tribunal Eclesiàstic contra el prior del monestir de Lluc, Antoni Vallespir, que forçà a apartar-lo del càrrec. "Mostram el nostre suport a la víctima d'aquesta situació tan greu", manifestà aleshores. Aquesta setmana, de nou, insistia en la "tolerància zero" com a postura de la Diòcesi davant els presumptes abusos, en una entrevista radiofònica a l'emissora Cope.

Precisament, en aquesta entrevista, tot i mostrar la comprensió pel suport de pares i professors de Lluc a Vallespir, assegurà que "ells no coneixen tot i ja s'ha dit que qui no ho coneix tot no coneix res". "Tal volta hi ha coses desconegudes per ells", afegí.

Després dels casos de suposats abusos del prior de Lluc, Antoni Vallespir; de l'excapellà de Can Picafort, Pere Barceló; i de l'excapellà de Selva, Antoni Cano, el darrer en posar-se damunt la taula ha estat el del rector de la parròquia de Sant Antoni Abat de sa Pobla, Joan Pons. Aquest darrer cas ha estat denunciat per un home de 32 anys i els abusos haurien tingut lloc l'any passat. En aquest cas, tot i haver estat apartat de la rectoria de l'església de Sant Antoni Abat, al contrari que amb el prior de Lluc, el bisbat no ha prohibit a Pons l'exercici de les seves funcions a altres esglésies.

stats