COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ
Portada 15/01/2015

El càrrec de Cort que avalà la ubicació de Son Espases diu que el foli i mig que va fer bastava

Admet que dos dels quatre emplaçaments gairebé no tenien opcions i que no va fer cap estudi ambiental per defensar que el triat tenia menys impacte

Q. Torres
2 min
Bartomeu Abad era el director tècnic de la Gerència d'Urbanisme de Palma l'any 2003 / ISAAC BUJ

PalmaL'exdirector tècnic de la Gerència d'Urbanisme Bartomeu Abad (PP) ha justificat davant la Comissió d'Investigació de Son Espases que bastava un informe d'un foli i mig com el que va fer per avalar "un tema d'ubicació a un solar". El seu informe va ser el que va servir a l'Ajuntament de Palma per defensar que la zona de Son Espases era la millor per al nou hospital.

Abad, un arquitecte que ocupava i ocupa un càrrec polític, va signar el 26 de novembre del 2003 un informe d'un foli i mig en què es defensa que Son Espases era la millor ubicació per al nou complex sanitari. Va fer el document just després que el mateix dia li arribàs l'informe tècnic, també d'un foli i mig i en el mateix sentit, signat per un funcionari que després fou declarat incompatible perquè tenia interessos a la zona. Unes hores després que es firmassin els dos escrits, es presentava públicament la ubicació de l'hospital.

Davant la comissió, Abad ha reconegut que va fer aquest informe després que l'IB-Salut ja hagués elegit la ubicació de Son Espases i ha admès que el va redactar amb "pressa" perquè el seu superior, el tinent de batle Javier Rodrigo de Santos, l'hi encarregà 48 hores abans. Amb tot, ha defensat que no va fer el document per justificar una decisió ja presa, perquè "no hi havia res predeterminat", sinó per avaluar, amb criteris tècnics, quina era la millor de les quatre localitzacions. Tot i això, d'entrada ja ha admès que dos dels emplaçaments plantejats gairebé no tenien opcions. L'oposició, en canvi, considera que els informes de Cort foren redactats per justificar una decisió ja presa i foren demanats quan ja s'havia arribat a un acord amb la propietat de Son Espases.

Els portaveus de l'oposició, Antoni Diéguez (PSIB) i Fina Santiago (MÉS), han retret a Abad que signàs un informe d'un foli i mig, amb inconcrecions i vaguetats, en què s'avala la ubicació de Son Espases sense fer cap estudi en profunditat de qüestions que després donaren problemes, com les connexions viàries, el tema mediambiental i les referents al patrimoni arqueològic, que obligaren fins i tot a aturar les obres. Ell ha apuntat que l'informe no reflecteix la feina que s'havia fet perquè ja feia un mes i mig que s'hi treballava, s'havia recopilat informació i es disposava de dos informes de l'IB-Salut que es decantaven per aquesta opció, un de propi i un altre d'extern fet per dos arquitectes de prestigi en infraestructures sanitàries. A més, ha advertit que moltes de les qüestions plantejades per l'oposició, com l'existència de patrimoni arqueològic, s'havien d'avaluar amb posterioritat.

Amb tot, ha acabat reconeixent que no es va fer cap estudi ambiental per afirmar en el document que la ubicació de Son Espases era la que suposava menor impacte, però ha apuntat que va visitar les localitzacions. També ha aclarit que, malgrat que el seu informe fa referència als "estudis fets per Cort", en realitat no hi havia estudis pròpiament sinó que era una recopilació d'informació. "Ens demana un acte de fe", li ha retret la diputada Fina Santiago.

stats