PALMA
Portada 17/12/2014

Cort envià al Consell el pla del Jonquet sense identificar-ne l'autoria

Els tècnics de Patrimoni ho consideren un "fet inacceptable" que invalida el document. El PP resol ara el contracte amb l'equip al qual va adjudicar-ne la redacció, però en dóna la culpa a Calvo

Lluís Planas
3 min
La plataforma ha agraït tots els suports rebuts durant les seves reivindicacions. ISAAC BUJ

PalmaEl Pla Especial de Protecció (PEP) per al barri del Jonquet remès per l'Ajuntament de Palma al Consell de Mallorca, que ara n'ha paralitzat la tramitació per les nombroses deficiències detectades, no té identificada "enlloc" l'autoria. El contundent informe dels tècnics de Patrimoni que ha tombat el pla considera un "fet inacceptable" que no s'hagi trobat "a cap part de la documentació tramesa" ni l'autoria del planejament ni "la descripció que existeixi un equip redactor ni la composició d'aquest equip".

Els tècnics apunten que això invalida el document perquè un planejament d'aquest tipus requereix, com a "requisit mínim indispensable", un equip interdisciplinari integrat per diferents professionals "i, com a mínim, a més de l'arquitecte, s'hauria de disposar d'un historiador o historiador de l'art i un arqueòleg". A l'esmentat informe expressen la queixa perquè "tota la documentació està signada únicament per una I.C.C.P. [enginyera de camins, canals i ports], fins i tot la memòria històrica i la memòria de sostenibilitat econòmica", i que "tan sols l'informe de sostenibilitat ambiental preliminar està signat per un llicenciat en biologia".

L'autoria del pla del Jonquet, no identificada en la documentació remesa al Consell, ha estat polèmica durant tot el procés de redacció. L'Ajuntament de Palma la va adjudicar a una empresa externa, Equipo Estiu SL, a la qual varen admetre pertànyer dos testimonis que varen declarar a favor de la promotora Acciona en el contenciós que va interposar en contra de la declaració del Jonquet com a Bé d'Interès Cultural (BIC). Els tècnics de Patrimoni han advertit ara que el PEP ha estat redactat a mida d'Acciona.

La redacció externa va ser adjudicada per l'equip de govern del PP el 5 de desembre del 2011 a Equipo Estiu SL per valor de 30.309,93 euros. No obstant això, i malgrat haver-ho assumit fins ara, després del dictamen desfavorable del Consell, tant el tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, com el portaveu Julio Martínez han carregat sobre l'anterior govern municipal d'Aina Calvo haver externalitzat la redacció del PEP i el contracte ha estat resolt aquest mateix dimecres. Des del grup municipal socialista s'afirma que durant el passat mandat just es va preparar el plec de condicions per al concurs i que s'hi va incloure que la redacció hauria de ser dirigida per tècnics municipals. El PP ha decidit ara que siguin aquests els que s'encarreguin de refer el PEP com ha exigit el Consell.

Demanen la dimissió de Valls

En qualsevol cas, les explicacions municipals no han convençut la plataforma Salvem el Jonquet, que ha expressat satisfacció per la decisió del Consell de Mallorca de suspendre el pla però ha considerat necessària l'assumpció de "responsabilitats" en l'equip de govern del PP a Cort i ha apuntat a la dimissió del tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls. Entre altres qüestions, han assenyalat que s'ha mostrat "incapaç" de protegir el barri i s'han queixat del "temps perdut" i que "en cap moment no ha escoltat les nostres propostes ni les al·legacions presentades, que ara han estat avalades per l'informe tècnic del Consell".

El ple de l'Ajuntament de Palma tractarà aquest dijous la qüestió del Jonquet a partir d'una moció presentada pel grup del PSOE, a la qual se sumarà MÉS. La proposta que defensarà la socialista i exresponsable d'Urbanisme Yolanda Garví es refereix al primer informe del Consell, de l'àrea d'Urbanisme, que ja va advertir de les deficiències i les mancances del PEP aprovat en solitari pel govern de Mateu Isern, però el debat es produirà ja coneixent el dictamen desfavorable vinculant del departament de Patrimoni.

stats