PALMA
Portada 17/11/2014

El pla de Cort per al Jonquet xoca amb la Llei de patrimoni

Així ho han advertit ja des del Consell de Mallorca a l'Ajuntament de Palma, que assumeix que s'hi hauran de fer canvis

Lluís Planas
2 min

PalmaLa Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca obligarà a fer canvis en el Pla Especial de Protecció (PEP) per al barri del Jonquet, aprovat de manera inicial per l'Ajuntament de Palma, perquè xoca amb la Llei de patrimoni. Aquests canvis podrien afectar les dues unitats d'execució urbanística previstes al Jonquet, les qüestions més polèmiques, com són el projecte d'Acciona per fer una promoció d'habitatges i un aparcament subterrani al solar del Mar i Terra, perforant el talús que dóna al passeig Marítim i amb un supermercat, i un altre desenvolupament urbanístic al solar de Rentadors. En total, segons el planejament inicial es podrien construir 72 nous habitatges i més de 400 places d'aparcament.

El govern municipal del PP a Cort, que aprovà en solitari el PEP, té assumit que hi haurà de fer canvis després que des de Patrimoni del Consell ja s'hagi advertit de "les dificultats de l'aplicació de la Llei de patrimoni" en relació a aquest pla. El desenvolupament urbanístic previst xocaria així amb la protecció que atorga aquesta llei al barri del Jonquet una vegada que va ser declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) ara fa cinc anys. "Molt probablement hi haurà una proposta de major limitació", ha admès el tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, després d'explicar que ja ha mantingut contactes respecte d'aquesta qüestió amb els responsables de Patrimoni.

La posició del Consell vindria a recollir així part de les al·legacions presentades per les entitats que integren la plataforma Salvem el Jonquet, que aquest darrer cap de setmana han reiterat que el PEP aprovat per Cort era incompatible amb la protecció que atorga al barri la seva declaració com a BIC. La tipologia de les noves construccions, amb la possibilitat de construir edificis de planta baixa més dues més, també es considera que poden afectar la fesomia del conjunt històric.

Valls adverteix sobre possibles indemnitzacions

Tot i això, el responsable d'Urbanisme ha afirmat que espera que les prescripcions al pla especial que introdueixi Patrimoni cerquin un "punt d'equilibri" entre la protecció del Jonquet i la seva rehabilitació. En aquest sentit, ha advertit que en el cas de paralitzar-se els projectes urbanístics això podria suposar "un sacrifici monumental per a l'erari públic", referint-se a possibles indemnitzacions que reclamassin les promotores. Pel que fa a aquest punt, la plataforma sempre ha defensat que aquestes reclamacions no són procedents perquè no hi ha cap llicència ni acte administratiu ferm que consolidi els seus drets urbanístics.

Valls ha afirmat que l'aprovació del PEP del Jonquet, derivat de la mateixa declaració com a BIC, suposa "un desafiament administratiu" perquè s'han de conjugar els paràmetres de protecció, "sobre elements ja existents", amb el desenvolupament urbanístic de dues unitats d'execució, "que encara estan per fer". El tinent de batle d'Urbanisme ha defensat així que el planejament aprovat afavoreix les actuacions de rehabilitació al barri, especialment dels molins ara abandonats, ja que podran tenir un ús destinat a la restauració.

stats