Palma
Portada 07/07/2015

Cort aprovarà un nou pla de protecció per al Jonquet passat l'estiu

Noguera anuncia també mesures urgents per al Molinar i l'impuls d'una àrea de patrimoni i paisatge urbà dins Urbanisme

Lluís Planas
3 min
El barri del Jonquet es va declarar com a BIC fa cinc anys. ISAAC BUJ

PalmaL'Ajuntament de Palma aprovarà de manera inicial el proper mes d'octubre un nou pla de protecció especial (PEP) per al barri del Jonquet que sigui efectiu i reculli les principals reivindicacions veïnals. Es tracta d'una mesura obligatòria una vegada que aquest barri està declarat com a Bé d'Interès Cultural (BIC) des de l'any 2009 i que l'anterior equip de govern del PP deixà enlaire després que el departament de Patrimoni del Consell de Mallorca tombàs el primer plantejament presentat. Els tècnics advertiren en el seu moment que no garantia la protecció del Jonquet perquè estava fet a mida dels projectes urbanístics de la promotora Acciona. Finalment el govern de Mateu Isern assumí 'in extremis' la correcció de les deficiències advertides per Patrimoni, però l'aprovació ja quedà en mans del nou Consistori sorgit de les eleccions.

El tinent de batle de Model de Ciutat i Habitatge, Antoni Noguera (MÉS), ha anunciat així que l'aprovació inicial del nou pla de protecció es podrà realitzar el proper mes d'octubre i que el planejament incorporarà totes les recomanacions fetes des del Consell de Mallorca, que es podran introduir aportacions per part del nou equip de govern de Palma i que aquestes "es posaran en comú amb els veïns del barri". Les principals exigències fetes per Patrimoni sobre la protecció del Jonquet són que no es podrà perforar el talús del passeig Marítim, no hi haurà centre comercial ni aparcament soterrat, i els 65 pisos de la promoció d'Acciona seran menys impactants i hauran de guardar la fesomia i tipologia típica d'aquest barri, l'únic de Palma declarat BIC.

Noguera ha explicat aquesta mesura dins la seva intenció d'impulsar una àrea de patrimoni i paisatge urbà dins el mateix departament d'Urbanisme. Ha assegurat que s'ha trobat "un buit" sobre això perquè "actualment només hi ha una arqueòloga responsable d'aquestes funcions, i pensam que és imprescindible dotar amb més personal aquesta àrea", amb la incorporació d'arquitectes municipals i personal administratiu. El tinent de batle ha dit així que l'objectiu és "posar en valor els nuclis històrics, per gestionar el patrimoni de Palma i desenvolupar projectes", i que per això funcionarà en col·laboració amb l'àrea de Cultura i Patrimoni Històric.

Entre aquestes actuacions també ha avançat que, després del pronunciament clar fet en contra de l'ampliació del port del Molinar, ara es vol convocar una mesa de treball entre els serveis tècnics municipals, l'Autoritat Portuària i distintes entitats "per avançar en la delimitació del centre històric" d'aquest nucli i poder aprovar de manera imminent "normes cautelars de protecció urbanística" per al barri del Molinar.

Obres sense informe al Club de Cala Gamba

Precisament en relació a un altre port, el del Club Nàutic de Cala Gamba, Noguera ha explicat després de la reunió de la Gerència d'Urbanisme que han comprovat que les obres que s'hi han fet i que varen ser denunciades per la Federació d'Associacions de Veïns, tot i tenir el permís de la Direcció General de Ports, no disposaven d'un informe que havia d'elaborar Cort. "Es tractava d’un informe no vinculant però sí amb una incidència important. Però el govern anterior el va presentar fora dels terminis establerts, 15 dies després". El tinent de batle ho ha considerat una demostració de la deixadesa de l'anterior equip de govern que "ha permès que el Club de Cala Gamba hagi fet el que ha volgut".

Per això s'ha compromès que des de la Gerència d’Urbanisme "hi haurà a partir d’ara una major coordinació del control d'expedients i revisió dels terminis", perquè "no pot tornar a passar que l’Ajuntament de Palma no compleixi els terminis". Així mateix, i en referència a les obres de Cala Gamba, ha afegit que introduiran "criteris d'integració paisatgística".

Al marge d'això, Noguera s'ha referit als plans de l'Ajuntament respecte dels terrenys de l'estadi Lluís Sitjar, que es volen expropiar per després negociar un conveni urbanístic amb el Mallorca sobre l'ús de la parcel·la de l'estadi de Son Moix.

stats