TEMA DEL DIA
Portada 13/09/2015

El 58% dels ciutadans de les Illes Balears creuen que la vaga indefinida s'hauria de desconvocar

El 42% considera que les relacions entre la comunitat educativa i el nou Govern han millorat, mentre que el 36% creu que continuen igual 

Mercè Pinya
2 min
/ARXIU

PalmaEl suport social a la vaga indefinida dels docents, que mantenen convocada els sindicats STEI, FE-CCOO i Assemblea de Docents, decreix. Segons reflecteix el darrer número de Quaderns Gadeso, publicat aquest diumenge, prop de 6 de cada 10 enquestats, el 58%, considera que la vaga "latent" que encara continua convocada s'hauria de descartar com a mesura de pressió i que s'hauria de desconvocar de manera immediata. Des de Gadeso especifiquen que aquests resultats no impliquen una oposició a les reivindicacions dels docents, però sí pel que fa al mètode seguit per aconseguir-les. El 29%, per contra, creu que l'aturada es tracta d'una mesura necessària i que permetrà aconseguir les reivindicacions plantejades. El 13% restant no ho sap.

L'enquesta de Gadeso, de 900 entrevistes, s'ha fet durant aquest mes de setembre, quan les negociacions entre els comitès de vaga i el Govern s'han succeït. Destaca, apunten des de Gadeso, el "canvi de percepció" respecte de fa un any, quan en l'habitual Quadern que dedica a l'educació cada setembre, coincidint amb el principi de curs, només un 9% creia factible arribar a un acord per solucionar el conflicte educatiu, i la majoria ho atribuïa a la manca de voluntat de diàleg del Govern Bauzá. Ara, amb dades d'aquest setembre, el 42% considera que, en general, les relacions entre el nou Executiu progressista i la comunitat educativa han millorat. No tots són tan optimistes, i un 36% considera que aquestes es mantenen pràcticament igual. El 13% creu que, en general, les relacions han empitjorat i un 9% manifesta no tenir-ne opinió.

Pel que fa a les primeres mesures adoptades pel Govern, concretament per la Conselleria d'Educació i Universitat que dirigeix Martí March, prop de la meitat dels enquestats (47%) creu que van "en la bona direcció", davant el 27% que pensa que les decisions preses van en la direcció equivocada i que no han solucionat els problemes.

L'enquesta de Gadeso també fa referència a la LOMQE, a la qual el 48% dels ciutadans s'hi oposa perquè "suposa una mercantilització de l'educació, comporta una segregació de l'alumnat, torna a introduir la religió a les aules i posa fi a la democràcia en els centres".

Quant als efectes de la crisi sobre el sistema educatiu, el 69% dels illencs opina que en una situació de recessió com l'actual el Govern ha d'incrementar el pressupost destinat a Educació. Per contra, un 21% considera que la despesa destinada a Educació s'ha de reduir i que "amb una millor gestió" es pot fer.

El fracàs i l'abandonament escolars continuen com a principal problema percebut per part de la societat balear en relació a l'educació (98%), seguit de la manca de relació entre el que s'ensenya i el món laboral (89%), la manca de recursos i inversió (71%), la massificació en els centres o ràtio d'alumnes per aula (27%) i, en darrer lloc, la manca de disciplina (14%).

Dilluns, reunió dels comitès de vaga per abordar el document definitiu

La Conselleria d'Educació ha convocat per a aquest dilluns a les 16 h els comitès de vaga d'STEI, FE-CCOO i Assemblea de Docents per tractar el darrer document de propostes oferit per Martí March. Es tracta d'un text amb propostes de reversió de les retallades al llarg de la legislatura que incorpora algunes de les esmenes fetes pels comitès de vaga en les reunions anteriors. Amb tot, durant la darrera assemblea general dels Docents, duita a terme aquesta setmana, s'acordà no donar suport a aquest document perquè se'l considera insuficient. Martí March declarà també dijous que la reunió d'aquest dilluns podria ser "la darrera o de les darreres" amb els comitès.

stats