EDITORIAL
Portada 08/03/2015

El canvi de l'Església amb els casos de suposats abusos a menors

La nova etapa, de "tolerància zero", es va encetar amb el cas del capellà de Can Picafort, el primer expulsat del sacerdoci a tot l'Estat per pederàstia

Ara Balears
2 min

PalmaEl canvi de procedir de l'Església amb els casos de denúncies de suposats abusos sexuals a menors per part de religiosos no s'ha produït arran del darrer cas que s'ha donat a conèixer. Ja es va fer evident quan l'any 2011 l'anterior bisbe de Mallorca, Jesús Murgui, va ordenar obrir un procés canònic contra el llavors capellà de Can Picafort, Pere Barceló. Un procés que va acabar amb una contundent sentència del Tribunal Eclesiàstic, que l'any 2013 va considerar Barceló culpable de pederàstia i el va expulsar del sacerdoci, la primera vegada que passava a l'Estat. La sentència arribava després que es coneguessin fins a tres denúncies de joves que asseguraven haver patit abusos d'ell quan eren menors. L'Església fins i tot es va avançar a la de la justícia ordinària, que encara no ha dictat l'obertura de judici oral.

L'Església deixava enrere la indiferència que havia mostrat anys enrere, quan havia deixat passar denúncies que ja apuntaven al llavors capellà de Can Picafort. El canvi es produïa després que s'haguessin fet públiques denúncies contra capellans de diversos punts del món per abusos de menors, fet que va provocar un enduriment de la posició del Vaticà en tots aquests casos. Aquesta reacció es va començar a imposar amb el papa Benet XVI i s'ha endurit encara més amb el papa Francesc. Ha estat el papa actual qui ha instal·lat a l'Església una consigna de tolerància zero amb els casos de pederàstia. De fet, aquest passat estiu, el papa es comunicà personalment amb una suposada víctima d'abusos sexuals per part de capellans de la Diòcesi de Granada i això va forçar que s'actuàs contra ells després de denúncies de la suposada víctima que no havien rebut la resposta adequada.

Aquest toc d'atenció del papa a una diòcesi espanyola pot ajudar a entendre l'actuació del bisbe de Mallorca, Xavier Salinas, en la darrera denúncia per suposats abusos que s'ha registrat contra un religiós de l'illa. Una actuació, la de Salinas, que s'ha considerat contundent perquè no només ha passat per apartar Antoni Vallespir del santuari de Lluc, sinó també per llançar missatges clars de suport a la suposada víctima. En l'actuació ha pesat el simbolisme de Lluc i de la seva escolania i la necessitat de preservar-lo de la situació generada. Però en la resposta també es deixa entreveure que el Bisbat està donant credibilitat als indicis que s'aportarien en la denúncia de l'antic blauet, que segons la seva advocada presenta “proves irrefutables” que no solen existir en aquest tipus de casos.

stats