OBSERVATORI
Portada 24/03/2015

Balanços i comiats

Quatre anys després, l'herència rebuda és un eix del discurs del PP i el pitjor és que l'esquerra reprodueix el discurs en una espècie de 'Dia de la marmota'

Q. Torres
3 min
Biel Barceló i la resta de diputats de MÉS mostren cartells amb el lema "The End" / ISAAC BUJ

PalmaL'herència rebuda, quatre anys després, forma part encara de l'eix del discurs del PP per justificar la seva gestió. No es manté per si mateixa. Necessita la comparació interessada amb la del Pacte per sustentar-la. Fins i tot en el darrer ple de la legislatura les referències al Pacte són reiterades. I el pitjor és que l'esquerra reprodueix el discurs i ja parla del llegat que deixarà el PP. És el dia de la marmota.

El temps difumina els records i el passat és fa més manejable. Els populars han dit que el Pacte va deixar les finances públiques en fallida, però fins ara no havien advertit que s'havien de tancar escoles i hospitals, una situació que curiosament es coneix just quan arriben unes eleccions. La setmana passada el PP havia dit que el Pacte deixà a deure 2.000 milions d'euros als proveïdors, quan abans havien estat 1.600 i abans mil. Algú hauria d'haver dit abans al PP que la principal medalla que es pengen, pagar els proveïdors, no és mèrit seu sinó del govern central, que va establir el mecanisme de pagament als proveïdors per a totes les comunitats autònomes que no podien accedir a crèdit. El finançament balear, amb el PP, arriba amb crèdits.

Del que es tracta és d'equiparar l'esquerra a l'apocalipsi per poder vendre millor una gestió de retallades que han notat els ciutadans. També es tracta de fer por, d'alertar de la inconveniència d'un canvi de govern, bàsicament per mobilitzar els seus en unes eleccions incertes. El PP ja fa uns dies que ha rebaixat el to triomfalista que certificava la sortida de la crisi. Sap que el discurs no té gaire credibilitat, sobretot entre aquells que encara pateixen les conseqüències de la sacsejada. Ara manté que la situació que ells deixaran és millor que la que trobaren, que es crea ocupació mentre que amb el Pacte se'n destruïa, però se'n guarden molt de dir que tot està resolt.

Les eleccions andaluses donen aire als socialistes. La set sovint fa veure miratges. Sense guardar les corresponents distàncies, diputats d'aquest grup es permeten en el darrer ple advertir el Govern que, després dels resultats a Andalusia, poden començar a fer les maletes. El fracàs del PP amb la seva proposta per reduir el nombre de diputats també serveix als socialistes per advertir que és el que espera els populars el 24 de maig. MÉS llança la cavalleria contra Bauzá i després l'acomiada amb un “The End”.

La derrota del PP, la primera en tota la legislatura, és cercada. El PP vol que es vegi que l'oposició no vol estalviar quan allò que quedarà és que ells han perdut la primera votació tot i tenir la majoria més absoluta que s'ha vist mai. El debat és repetitiu, com tots els que es registren en un darrer ple de balanços i comiats que manté les tensions i les combina amb bones paraules. En els parlaments, alguns s'acomiaden. Altres es fan fotos que certifiquen un adéu que no s'ha anunciat. En els passadissos, el darrer dia es dicta una treva i el tens enfrontament que s'ha vist aquests quatre anys es romp en converses informals entre diputats de diversos colors. Molts dels diputats que aquest dimarts eren a l'hemicicle ja no hi tornaran. Uns per voluntat pròpia, uns perquè no repetiran a llistes i uns altres perquè no seran elegits. Els grups es renovaran, però a més hi entraran cares noves de forces que ara no hi són. Les úniques que no es mouran de l'hemicicle seran les cariàtides.

stats