TEMA DEL DIA
Portada 17/06/2015

Armengol, presidenta del Govern

El pacte entre PSIB, MÉS i Podem en cinc claus:

Q. Torres
4 min
Barceló, Jarabo i Armengol, un pic negociat l'acord que convertirà a la darrera en presidenta del Govern / ISAAC BUJ

PalmaLa socialista Francina Armengol es convertirà en la primera dona que presideix el Govern després de garantir-se el suport a la investidura dels 34 diputats de PSIB, Podem i MÉS en el ple que es farà dijous i divendres de la setmana que ve. La secretària general del PSIB serà la sisena presidenta del Govern balear, un executiu que en principi estarà integrat pel seu partit i per MÉS i que tindrà el suport extern de Podem, formació que es compromet a garantir-ne l'estabilitat votant a favor dels acords programàtics negociats i que donarà suport a la investidura d'Armengol a canvi d'assegurar-se la presidència del Parlament, la segona autoritat de la Comunitat però amb un paper més aviat simbòlic.

El tomb en les negociacions

Després de més de dues setmanes de negociacions, centrades en els compromisos programàtics assumits per les tres formacions progressistes, aquestes s'encallen quan arriba el moment de definir l'organigrama del Govern. Podem no concreta si entrarà o no al Govern i el PSIB li exigeix que aclareixi el seu posicionament abans de continuar parlant amb ells. La necessitat d'una entesa per definir la composició de la mesa del Parlament, l'òrgan de direcció de la Cambra, provoca que per primera vegada Podem es defineixi clarament i això precipita l'acord. Podem demana la presidència del Parlament (entre altres coses) a canvi de votar a favor de la investidura de la socialista Francina Armengol com a presidenta del Govern. La proposta, que és la que s'ha acabat materialitzant després que Podem s'hagi compromès a garantir-ne estabilitat des de fora, es produeix perquè intueix que PSIB i MÉS ja han donat per fet que ells no entraran al Govern i que Armengol serà la presidenta.

El “preacord” adoptat

Tot i que les tres forces polítiques vesteixen l'acord amb un compromís programàtic, en realitat l'acord és un resum de les qüestions que han anat negociant els tres partits durant les darreres setmanes, algunes de les quals amb cert grau d'ambigüitat. En aquest sentit, Podem es compromet a donar suport a aquests compromisos des del Parlament. Per cert, li diuen preacord perquè no hi ha res firmat. L'acord adoptat aquest dimecres, bàsicament, és entre el PSIB i Podem. El PSIB accedeix que Podem presideixi el Parlament a canvi que aquests es comprometin a garantir estabilitat a un govern del qual no formaran part i a canvi que aquests votin favorablement a la investidura d'Armengol com a presidenta. Els socialistes, a més de garantir-se la presidència del Govern, aconsegueixen el senador autonòmic, un càrrec que Podem ha aspirat a ocupar durant les negociacions. L'expresident Francesc Antich es garanteix així la continuïtat com a senador autonòmic. Podem dirigirà la comissió de coordinació del pacte, que controlarà el compliment dels acords, i proposarà el futur síndic de greuges, a més d'altres membres d'òrgans vinculats a l'Administració autonòmica.

Un “preacord” amb matisos

Els líders de PSIB, Podem i MÉS no només no han firmat cap document, sinó que han deixat clar que encara queda molt per negociar i, en el cas dels dos darrers, han posat sobre la taula matisos de calat sobre l'acord. Tot i que la investidura d'Armengol està garantida, Podem ha apuntat que sotmetrà el seu posicionament als seus inscrits (votaran telemàticament entre els dies 21 i 23) i, malgrat que el seu líder, Alberto Jarabo, s'ha mostrat confiat amb un aval de les bases, allò cert és que no està garantit i Podem encara podria provocar que Armengol hagués de ser investida en una segona votació. En el cas de MÉS, el seu líder, Biel Barceló, ha garantit la investidura d'Armengol, però ha condicionat l'entrada del seu partit al Govern. Malgrat que l'escenari d'un govern en minoria del PSIB és el que manco suports va tenir en l'assemblea de MÉS, Barceló no l'ha descartat. El líder de MÉS ha advertit que l'entrada al Govern del seu partit dependrà de “l'equilibri institucional” i després ha concretat que decidirà en funció de l'organigrama de l'Executiu i de com quedin els consells de Mallorca i Menorca.

MÉS es reserva

La formació de Barceló no ha assolit aquest dimecres un especial protagonisme en unes negociacions que, bàsicament, s'han disputat entre PSIB i Podem. MÉS no tenia interès ni en la presidència del Parlament ni en el senador autonòmic i ja havia assumit que Armengol seria presidenta un pic Podem quedava fora del Govern. Es reserva per a la fase de negociacions que ara s'obre, la que ha de definir l'organigrama de l'Executiu i els dels consells de Mallorca i Menorca. La formació aspira a presidir els dos consells, amb Miquel Ensenyat a Mallorca i Maite Salord a Menorca i, en principi, no ha de tenir dificultats per fer-ho perquè Podem aquí no mostra reticències per entrar als executius. A més vol tenir un paper rellevant en el Govern balear, on podria ocupar una vicepresidència econòmica, pensada per a Biel Barceló, àrees clau i situar el portaveu de l'Executiu. L'assemblea de la formació va assumir l'escenari d'un govern en minoria amb el PSIB com el millor després del tripartit, tot i que l'opció només va sortir amb un 45% dels vots, més de la meitat de les bases no hi estan a favor.

La “generositat”

Tot i que Jarabo s'ha referit a la “generositat” del PSIB en la compareixença en què s'ha anunciat el preacord, dins MÉS hi ha força malestar, sobretot entre les bases, per la deriva d'unes negociacions que consideren que estan sobrerepresentant els socialistes. Les bases de MÉS s'havien fet a la idea que Barceló podria ser president o que Toni Noguera podria ser batle i consideren que, acceptant que la batlia de Palma l'ocupi durant dos anys un socialista, han fet una cessió que no ha estat corresposta. Entenen que els socialistes estan aconseguint millors resultats en les negociacions que en les eleccions i esperen corregir-ho en la part de negociació que resta. Es dóna per fet que Miquel Ensenyat serà el president del Consell de Mallorca, però els ecosobiranistes no acceptaran un acord que no els doni també la presidència del Consell de Menorca i un pes important en el Govern, amb àrees cabdals.

stats