Portada 06/10/2014

Un abandonament de la responsabilitat que s'ha de continuar investigant

Hem de recordar que aquells dies es va parlar de vaga encoberta dels controladors aeris als aeroports de les Illes

2 min

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Palma no està d'acord amb el sobreseïment de la causa contra els 22 controladors aeris que, el 3 de desembre de 2010, abandonaren el lloc de treball als aeroports de Palma, Maó i Eivissa, fet que va provocar el tancament de l'espai aeri. Si la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 1 de Palma, Ana Cameselle, va arxivar el cas el mes de març passat perquè considerava que no hi havia hagut un delicte de sedició, el jutge Juan Jiménez de l'Audiència, com a ponent, el reobre amb l'argument que la instrucció no estava acabada, que hi ha diligències que encara cal practicar.

Tota feina du implícita una càrrega de responsabilitat. L'abandonament del lloc de feina, sobretot quan pot afectar la seguretat aèria, quan afecta els drets de milers i milers d'usuaris que, aquells dies del pont de la Constitució de 2010, tenien els passatges comprats per poder volar, ha de tenir una causa del tot justificada. Hi ha, per descomptat, un dret a la vaga que tenen tots els treballadors, però no serveix en aquest cas perquè ni s'havia anunciat, ni s'havia demanat permís, ni tampoc no s'havien organitzat els serveis imprescindibles. És més, els mateixos controladors, des del primer moment, varen negar la vaga i es varen acollir a afectacions psicològiques com a justificació de l'abandonament. Hem de recordar que aquells dies es va parlar de vaga encoberta.

Que 22 persones presentin de sobte, el mateix dia i a la mateixa hora, una patologia psicològica que els dugui a deixar el lloc de feina i la responsabilitat implícita almenys s'ha de posar sota sospita i ha de comportar una investigació exhaustiva perquè finalment no pugui quedar cap ombra de dubte sobre una actuació que –recordem-ho– va tenir conseqüències molt greus i que no s'hauria de permetre que es tornàs a produir.

stats