Política 24/06/2013

El PSOE acusa Wert de classisme i l'insta a aplicar-se el barem de les beques

Associacions d'estudiants demanen la dimissió del ministre Wert i recorden que està "suspès" pel CIS

3 min

Les últimes declaracions de José Ignacio Wert, qüestionant si la universitat és el lloc més adient per a un alumne que no pot aconseguir un 6,5 de mitjana, han provocat l'enèsima polèmica que afecta el ministre. Des del PSOE l'han acusat de classisme i associacions d'estudiants n'han demanat la dimissió.

La número dos del PSOE, Elena Valenciano, ha acusat el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, d'intentar restablir "el classisme" a l'ensenyament per recuperar "els privilegis de classe que va tenir en el passat" i l'ha convidat a aplicar-se a ell mateix el barem que vol imposar als becaris. Valenciano ha considerat que recuperar el classisme és l'objectiu de "totes i cadascuna" de les mesures de Wert, des de la pujada de taxes a la baixada de les beques i la reforma de la llei. Al seu entendre, Wert i el govern del PP intenten fer "la vida més fàcil" als estudiants amb recursos i "sembrar d'obstacles" la dels alumnes les famílies dels quals tenen menys diners.

L'educació –ha dit la número dos del PSOE– "no és un concurs de talent, sinó un dret que tenen tots els ciutadans", per la qual cosa no és possible que un estudiant amb recursos pugui seguir cursant una carrera amb un 5 de nota i un sense recursos sigui "expulsat" de la universitat si no obté un 6,5 perquè li renovin la beca. Valenciano ha recordat al ministre que la nota mitjana que li donen a ell els ciutadans, segons enquestes com la del Centre d'Investigacions Sociològiques, no arriba ni al 2. Si Wert s'apliqués a ell mateix el criteri que vol implantar per als becaris universitaris "perdria immediatament el seu lloc al govern", ha ironitzat Valenciano, convençuda que "això no hi ha campanya que ho salvi", fent al·lusió la campanya que el PP posarà en marxa aquesta mateixa setmana en defensa de la llei Wert.

Les declaracions del ministre, realitzades en un programa de televisió, també han molestat els estudiants. Diverses associacions d'estudiants han criticat la intenció del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, d'exigir una nota de 6,5 per accedir a una beca universitària i han demanat la seva dimissió sostenint que està "suspès" pels ciutadans, segons el baròmetre del CIS. El Sindicat d'Estudiants ha titllat Wert de "provocador" i ha assegurat que les intencions del PP són "acabar amb l'educació pública, tancar amb pany i clau les portes de la universitat als fills dels treballadors, i acabar amb el dret del jovent a l'educació amb la qual poder formar-se i optar a un futur millor".

El sindicat ha destacat que un ministre que treu una puntuació d'un 1,27 en les valoracions del CIS tingui "la poca vergonya de qüestionar el dret a l'estudi per a milions de joves". "Ell més que ningú és el que ha suspès com a ministre, guanyant-se la desaprovació de la major part de la societat a totes les polítiques que ha portat endavant", ha afegit el Sindicat d'Estudiants. Aquest "suspens" de Wert, segons el CIS, és també destacat per la Federació d'Associacions d'Estudiants (FAEST), que ha exigit que el ministre "retiri les seves paraules i demani disculpes als estudiants amb beca" per qüestionar que puguin gaudir d'un ajut si no treuen un 6,5.

El president de FAEST, Fidel González, ha alertat que en cas d'aprovar-se el reial decret sobre beques per al proper curs amb les noves exigències acadèmiques –aquest curs es demanava un 5,5 i anteriorment un 5– "Espanya serà el país de la UE amb menys equitat entre els seus estudiants universitaris".

stats