Política 22/12/2020

Abascal crida a "recuperar Catalunya" i posa en dubte el procés electoral del 14-F: "Exigeixo unes eleccions lliures"

Vox presenta les línies mestres del seu programa en un acte a Barcelona

Anna Mascaró
2 min
Santiago Abascal en una imatge d'arxiu

BarcelonaVox ha presentat aquest dimarts les línies mestres de la seva campanya electoral, que conté ecos del trumpisme. "Recuperem Catalunya" –una idea similar al famós lema del nord-americà Make America great again– és el seu eslògan de campanya, que el partit ha presentat a Barcelona en un acte amb el candidat a la Generalitat, Ignacio Garriga, i el líder del partit a Espanya, Santiago Abascal. En la línia de Trump, Abascal ha estès a més una ombra de dubte sobre els comicis. "Soc aquí per exigir unes eleccions lliures", ha advertit: "Són possibles enmig d'una pandèmia, però unes eleccions no són possibles ni legítimes sense llibertat per a tots els partits i sense igualtat".

"El nostre projecte polític ve a recuperar la nostra terra i les nostres institucions, la nostra economia, debilitada per la nefasta gestió del covid-19 i el malbaratament separatista", ha reivindicat Garriga: "La nostra veu se sentirà d'aquí molt poc al Parlament". L'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) dona al partit d'extrema dreta entre 4 i 6 escons.

La formació, que aspira a un Estat completament centralitzat, porta al programa electoral la devolució de les competències de salut, educació i interior al govern espanyol. També es posiciona a favor de l'escola en castellà i contra la immersió lingüística. "El nostre projecte recuperarà el dret dels pares a educar els seus fills en llibertat", ha insistit Garriga, que proposa retirar les subvencions a aquelles "associacions que volen imposar el català i fer-lo servir com a arma" i, en general a "totes i cadascuna de les organitzacions separatistes", entre les quals inclou TV3 o el Diplocat.

El candidat d'ultradreta s'ha refermat a més en el discurs antiimmigració del seu partit, que criminalitza els nouvinguts en situació irregular, i especialment els menors d'edat que arriben a Espanya sense l'acompanyament de cap adult, un col·lectiu que s'ha convertit en la diana de Vox. "Cal recuperar les nostres arrels davant l'expansió d'un islamisme radical, instal·lat a Catalunya, contrari a la nostra forma de vida i identitat", ha insistit Garriga, que proposa "acabar amb les mesquites i expulsar els immigrants que propaguin el jihadisme", així com "clausurar tots els centres de menes a Catalunya i acabar amb qualsevol tipus de subvenció" dirigida a aquests menors d'edat. Garriga també ha defensat que cal acabar amb les subvencions a les ONG que assisteixen els immigrants irregulars i perseguir "de manera real i contundent" l'ocupació i els narcopisos.

Dard a Ciutadans

En la seva intervenció, Abascal ha defensat a més Garriga com a candidat. "Deixa el Congrés per encapçalar la campanya catalana, en un missatge claríssim que altres ja no poden sostenir", ha dit en un dard a Ciutadans, tenint en compte que la líder del partit a Catalunya i guanyadora dels comicis del 2017, Inés Arrimadas, va deixar l'escó a mitja legislatura per ocupar un seient a la cambra espanyola. "Ignacio no marxa, ha vingut aquí a plantar cara", ha recalcat Abascal: "Ell no abandonarà la seva terra ni la responsabilitat de defensar milers de catalans".

stats