Vox resisteix l’efecte Ayuso i torna a tenir la clau del govern

La formació d'ultradreta avança que facilitarà la investidura de la candidata del PP i que espera tenir un rol “decisiu”

i
XAVI TEDÓ
2 min
La candidata de Vox a l’Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, ahir abans de votar.

BarcelonaA les portes de la campanya electoral, totes les enquestes vaticinaven una lleugera davallada de Vox i algunes, com la del CIS, fins i tot la situaven al llindar del 5% dels vots necessaris per obtenir representació. Amb por de la gran popularitat de la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, la direcció del partit d’extrema dreta va decidir posar tota la carn a la graella mentre anunciava que les enquestes pròpies els donaven entre 17 i 18 escons per apujar la moral entre els seus votants. Els ultres, amb Rocío Monasterio al capdavant, es van quedar ahir lluny d’aquesta optimista predicció, però no van sucumbir a l’efecte Ayuso, van guanyar un diputat i tornen a tenir la clau de la governabilitat, perquè la candidata popular es va quedar a quatre escons de la majoria absoluta.

En la roda de premsa de valoració dels resultats, Monasterio ja va avançar que facilitaran la investidura d’Ayuso i que esperen tenir un rol “decisiu” en els propers dos anys. Amb una campanya agressiva, marcada pel polèmic míting a Vallecas, el cartell xenòfob contra els menors no acompanyats i la seva negativa a condemnar les amenaces de mort a dirigents d’esquerres com Pablo Iglesias, Vox ha revertit la tendència inicial dels sondejos i ha mobilitzat el seu fidel electorat. Resultat: obté 40.000 vots més i passa del 8,8% al 9,1% de suport. “Vox ha resistit, ha crescut i serà decisiu els pròxims dos anys”, va emfasitzar ahir el líder del partit, Santiago Abascal, abans de sentenciar: “Madrid ha derrotat el front popular”. Esperonat pels resultats de la dreta, que va atribuir a un “canvi de cicle polític”, Abascal va reclamar eleccions anticipades a l’Estat i va avisar que la seva formació sortirà “a totes” per ser la primera força.

stats