EXTREMA DRETA
Política 26/09/2021

Vox escampa la seva estratègia de confrontació al Congrés

La ultradreta manté una actitud desafiant a la cambra baixa

i
MIREIA ESTEVE
3 min
El diputat de Vox José María Sánchez García.

MadridNo fa ni quinze dies que ha començat el nou curs parlamentari a l’Estat i ja n’hi ha hagut prou per comprovar que el clima polític no ha canviat respecte al que hi havia abans de les vacances d’estiu. La crispació que els partits de la dreta han portat al Congrés no s’ha apaivagat. El PP havia agafat la batuta de la confrontació però en aquests primers dies d’activitat parlamentària l’estratègia l’ha abanderat Vox. A diferència dels populars, el partit d’extrema dreta ha assumit, a més, una actitud desafiant amb les autoritats de la cambra. Fa mesos que es nota amb el to que utilitzen els seus diputats a les comissions, però la setmana passada es va veure clarament també al ple.

El punt àlgid va arribar dimarts, quan el vicepresident primer del Congrés, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, va amenaçar amb expulsar un dels diputats de Vox, José María Sánchez García, per haver dit “bruixa” a una diputada del PSOE, Laura Berja. La polèmica va esclatar en el debat sobre la proposició de llei per penalitzar l’assetjament a dones en clíniques per avortar. L’actitud del parlamentari va ser del tot desafiant des del principi i es va negar a abandonar l’hemicicle -sota l’ordre del portaveu del grup, Iván Espinosa de los Monteros- quan l’hi va ordenar Gómez de Celis després de tres avisos. El ple fins i tot es va aturar durant deu minuts, i quan es va reprendre Sánchez García va retirar l’insult. No perquè cregués que s’havia passat de la ratlla, sinó per evitar una “expulsió il·legal”, va argumentar a posteriori la diputada de Vox Macarena Olona.

“És una estratègia deliberada, la de la victimització i dir que no els deixen expressar-se en llibertat”, analitza el politòleg Pablo Simón. És justament aquesta la tònica que segueix Vox. La d’atacar els qui qüestionen la seva actuació i posar en dubte l’autoritat de qui pilota les principals institucions de l’Estat i les regles del joc establertes. Han qüestionat la “legitimitat” d’un govern sorgit de les urnes, l’actual executiu entre el PSOE i Unides Podem, per exemple, i també han acusat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, de partidisme en l’arbitratge dels debats a la cambra.

L’avís de Batet

Precisament la mateixa Batet va cridar al seu despatx el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, el mateix dia de l’expulsió de Sánchez García per avisar-lo que cap grup pot “soscavar l’autoritat de la presidència” de la cambra, apunten fonts de la presidència del Congrés. De fet, fa tan sols una setmana, el primer dia que es va reprendre l’activitat parlamentària, Batet va llançar un avís a tots els diputats: “La llibertat d’expressió i la llibertat de crítica no són contradictòries amb el respecte a les persones, i al Parlament aquest respecte es dirigeix especialment als ciutadans i ciutadanes als quals tots representem”.

De moment l’avís no ha fet efecte, tot i que la majoria de grups de la cambra van censurar l’actitud de Vox. El PSOE, a més, va presentar una queixa a la mesa demanant més “contundència” per frenar el grup de Santiago Abascal. Però fonts de la presidència del Congrés admeten que no poden anar més enllà del que marca el reglament. “No estaria malament que ens mantinguéssim una mica el respecte”, apuntaven fins i tot fonts del PP la setmana passada.

No és la primera vegada que la presidència del Congrés expulsa un diputat de Vox. Fa dos anys, a la reunió de la diputació permanent, Batet ja va fer sortir del ple Macarena Olona perquè, d’entrada, havia ocupat els escons reservats a Cs i perquè, tant sí com no, havia volgut introduir el debat sobre la situació a Catalunya -coincidia amb les protestes per la sentència del Procés de l’octubre del 2019- malgrat que no estava previst a l’ordre del dia.

L’hemicicle és un dels aparadors on Vox s’exhibeix i les xarxes socials són el seu catalitzador. La mateixa Olona les feia servir la setmana passada per viralitzar com s’encarava a una periodista de La Sexta que li havia preguntat si li semblava bé que Sánchez García hagués insultat una diputada. “No és nou, sempre han volgut confrontar-se amb els mitjans mainstream ”, diu Simón. De fet, Vox és l’únic grup que ha aplaudit l’entrada de representants del canal de YouTube Estado de Alarma TV a la sala de premsa del Congrés, mentre portaveus dels grups de l’esquerra com el d’Unides Podem, Pablo Echenique, n’han qüestionat la presència.

stats