Vox critica la menció de Zelenski a Gernika

L'extrema dreta considera més encertat comparar Butxa amb Paracuellos

2 min
Santiago Abascal i Iván Espinosa de los Monteros al ple del Congrés de dimarts.

MadridEls diputats de Vox es van aixecar per aplaudir dimarts la intervenció del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, però amb el pas del temps es va anar fent evident la incomoditat de la formació d’extrema dreta amb una part del seu discurs. En concret amb la menció que va fer del bombardeig de Gernika per part de l’aviació nazi durant la Guerra Civil Espanyola. El primer a fer-ho públic el mateix dimarts va ser l’eurodiputat Herman Tersch, que va piular que “Paracuellos del Jarama [lloc on es van produir centenars d’execucions de presos del bàndol nacional al Madrid assetjat pels franquistes] és el més semblant al que passa ara a Butxa”. Avui ha sigut el president de la formació, Santiago Abascal, qui ha insistit amb la idea que Gernika no era la imatge més adequada. “Posats a fer comparacions potser hauria sigut més encertat parlar de Paracuellos”, ha piulat.

De fet, aquesta idea s'ha repetit durant tot el dia en mitjans ultres, i fins i tot en l’emissora de la Conferència Episcopal, la cadena Cope. En canvi, des de l’esquerra des del primer moment es va aplaudir la referència a Gernika, que s’ha convertit en un símbol internacional de la barbàrie nazi i va inspirar la famosa pintura de Pablo Picasso. El mateix president espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat un acte de la UGT per elogiar les paraules de Zelenski i ha criticat que hi ha aliats de Putin que ara no reconeixen haver rebut el seu suport o haver estat “finançats per ell”, en referència a Vox.

Qui també ha parlat avui ha sigut el nou president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que després d'entrevistar-se amb el rei ha refusat entrar en polèmica per aquesta qüestió i ha comminat tothom a “respectar” la comparació feta per Zelenski.

Defensa de Porcelanosa

Abascal, però, no només ha criticat la comparació amb Gernika, sinó que també ha carregat contra la menció que va fer el president ucraïnès de diverses empreses espanyoles que encara operen a Rússia, com ara Porcelanosa o Maxam. “No podem acceptar l’assenyalament d’altres empreses i, per tant, dels treballadors espanyols, que pateixen les conseqüències d’una guerra de la qual no són culpables”, ha escrit. A les xarxes socials, on l’extrema dreta és molt activa, els líders de Vox van rebre moltes crítiques precisament per haver aplaudit el discurs de Zelenski.

stats