Política 18/08/2019

Vox carrega contra la presència de pel·lícules en català al Cinema a la Fresca de Palma

Del total de 26 films de la programació d'enguany, tan sols sis són en català

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu del cinema a la fresca a Palma

PalmaVox ha criticat aquest diumenge la projecció d'una pel·lícula en català, subtitulada en anglès, en el Cinema a la Fresca de Palma aquest dissabte. Segons el portaveu municipal del partit d'extrema dreta, Fulgencio Coll, amb aquesta decisió l'Ajuntament "discrimina els que només parlen espanyol i arracona novament el mallorquí". El film en qüestió era 'El nadó en cap' ('Boss baby'), que és un dels sis títols en català de tota la programació, composta per un total de 26.

Segons la formació, l'Ajuntament "hauria d'evitar projectar una pel·lícula en català", atès que "obliga a quedar-se a casa a qui no sàpiga parlar aquesta llengua o l'anglès". En aquest sentit, Coll ha declarat que "el castellà és la llengua oficial de l'Estat i tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la i el dret d'utilitzar-la", i ha afegit que "el català i l'anglès no són coneguts per tots els espanyols".

Programació emparada per la Llei de normalització lingüística del 1986

Tot i això, la Llei Orgànica 2/1983, de 25 de febrer, de l'Estatut d'Autonomia per a les Illes Balears, en l'article 32, estableix que "la llengua pròpia de la Comunitat Autònoma és la catalana, cooficial amb la castellana". A més, la Llei 3/1986, de normalització lingüística a les Illes Balears, insta els poders públics a "adoptar les mesures necessàries per fer efectius la promoció, el coneixement i l'ús normal de la llengua catalana". Concretament, estableix que "El Govern de la Comunitat Autònoma potenciarà la producció i exhibició de pel·lícules realitzades, doblades o subtitulades en català, d'altres mitjans audiovisuals i d'edicions fonogràfiques en llengua catalana".

El cicle de Cinema a la Fresca de Palma divideix enguany les pel·lícules en sis categories: cinema familiar, èxits de la temporada, cinema en català, versions originals subtitulades, temàtica social i terror. En total, el programa inclou 26 films, 6 dels quals són en català: 'Jurassic World: El regne caigut' (4 d'agost), 'Loving Vincent' (6 d'agost), 'El nadó en cap' (17 d'agost), 'La llibreria' (20 d'agost), 'Gru 3' (24 d'agost) i Sherlock Gnomes (31 d'agost).

stats