Política 28/04/2019

Els líders dels partits demanen als ciutadans que es mobilitzin

Biel Company, del PP, ha estat el primer a encetar les votacions a les 9.30 h al col·legi Sagrat Cor de Palma

Ara Balears
5 min
Eleccions generals 2019

PalmaEl president del Partit Popular a les Balears, Biel Company, ha estat el més matiner a l'hora d'anar a votar, ja que ha arribat al seu centre electoral, el col·legi Sagrat Cor de Palma, al voltant de les 9.30 del matí per dipositar les seves paperetes al Congrés i al Senat.

Company hi ha arribat acompanyat del seu equip de comunicació i ha estat rebut per dos dels apoderats que la formació política té en aquest col·legi electoral del barri palmesà del Son Espanyolet, que a primera hora del matí ja registrava una activitat destacada de ciutadans que hi han acudit a exercir el seu dret.

“És fonamental exercir el vot”, ha assegurat Company, qui ha afegit que “avui és un dia en què ens l'hem de pensar bé, perquè la gent que triem la tindrem quatre anys governant el nostre país. Per tant, no es poden cometre equivocacions ni votar a la lleugera”, ha manifestat després de votar.

El líder del PP balear ha volgut agrair “el treball desinteressat de la gent que avui se sacrifica perquè li toca estar en una mesa electoral, i també especialment als voluntaris del PP per fer els controls democràtics habituals en les eleccions”. Company ha finalitzat desitjant que “avui sigui un dia de festa, de triar el nostre futur i en què no ens podem equivocar”.

Company ha hagut d'esperar a la coa que votassin abans d'ell tres persones. El seu moment de votació ha coincidit amb l'arribada dels vots per correu a la seva mesa, per la qual cosa la seva presència en el centre electoral s'ha allargat uns minuts més del que sol ser habitual.

Per part seva, la cap de llista al Congrés del PP balear, Marga Prohens, ha votat a les 10.00 del matí al col·legi Sant Felip Neri de Palma. Prohens ha qualificat aquests comicis de "transcendents" i ha fet una crida "a la participació". "Ha estat una campanya intensa i els polítics hem parlat molt", ha dit. "Ara toca parlar als ciutadans", ha afegit.

Segons Prohens, cal votar no només pensant en el prensent, sinó fent-ho també "en la propera generació".

Armengol: "Ens hi jugam el futur d'Espanya"

La secretària general del PSIB, Francina Armengol, ha votat al col·legi Sant Felip Neri de Palma passades les 10.30 del matí, just una estona després de la popular Marga Prohens. La presidenta del Govern i candidata a la reelecció s'ha trobat allà amb el conseller de Treball, Iago Negueruela, que s'ha sumat al grup d'apoderats dels socialistes.

Una vegada dipositats els vots per al Congrés i el Senat a les urnes, Armengol ha assenyalat que aquest diumenge "és un dia molt important". "Cal que tothom exerciti el seu dret al vot, perquè ens hi jugam el futur d'Espanya", ha dit la presidenta. "Faig una crida a la mobilització", ha afegit.

Armengol també ha donat les gràcies a tots els ciutadans que s'ocupen de les meses electorals. D'altra banda, el candidat del PSIB al Congrés, Pere Joan Pons, ha exercit el seu dret a vot per a les eleccions generals a les 11.15 h al CEIP Establiments de Palma, en un dia que "els socialistes de Balears afrontam amb il·lusió, esperança i ganes".

Pel candidat socialista, el més fonamental d'aquest diumenge és "una gran participació, perquè hi haurà un abans i un després d'aquestes eleccions. Són les més importants de totes les que hem tingut fins ara".

Pons ha desitjat que, "al final del dia, des del PSIB-PSOE puguem estar molt contents per la mobilització i pels resultats que hi pugui haver. De moment, el que hem de destacar és la tranquil·litat, i demanar a tothom que vagi a votar".

Per acabar, el candidat al Congrés ha volgut agrair la feina de les persones que estan a les taules "i que permeten que tot es desenvolupi correctament", ja que "el que és important és que la jornada passi amb tranquil·litat i sense incidents".

El candidat socialista al Senat per Mallorca, Cosme Bonet, ha exercit el seu dret a vot entorn de les 11.45 h a la Colònia de Sant Jordi. Bonet, que també ha exercit d’apoderat durant tot el matí al seu col·legi electoral, ha volgut aprofitar per "animar tothom a mobilitzar-se, perquè cada vot és importantíssim".

"Avui és un dia transcendental, ja que ens jugam el nostre futur", ha assegurat el socialista, i per això ha emplaçat els ciutadans i ciutadanes a "arribar fins al seu col·legi electoral per exercir el dret a vot, que és l’essència de la democràcia".

Tranquil·litat a Veus Progressistes

El candidat al Congrés de Veus Progressistes i batle d'Alaró, Guillem Balboa, ha votat al teatre del seu poble al voltant de les 12.00 del migdia.

Segons Balboa, la coalició ecosobiranista recull aquest diumenge "els esforços de setmanes de campanya". L'aspirant a diputat també ha clamat perquè els ciutadans "votin de manera massiva i que la gent s'hi impliqui". "Estic molt tranquil, amb una serenor especial, i em sent optimista", ha dit.

Jaume Font: "Crec que avui hi haurà sorpreses"

El candidat d'El Pi al Congrés, Joan Miralles, ha votat a les 11 hores a l'Auditori Municipal de Porreres en companyia de la seva filla. Miralles ha "animat tothom a votar sense por i amb moltes ganes en aquestes eleccions". Abans que ell, també han dipositat el seu vot a les urnes els candidats d'El Pi al Senat per Mallorca, Rafel Ballester i Joana Xamena. Ballester ho ha fet a la Casa Consistorial de Pollença i Xamena al CEIP Badies de Llucmajor.

Per la seva banda, el president d'El Pi, Jaume Font, ha votat a les 11.30 hores al Museu Can Planes de sa Pobla. Font ha assegurat que "amb la mobilització que hi ha jo crec que avui hi haurà sorpreses i deman que tothom vagi a votar", perquè demà no valdran les lamentacions. La formació regionalista seguirà l'escrutini i farà aquest vespre una valoració dels resultats a la seu de la formació a Palma.

Podem parla d'eleccions determinants

El candidat de Podem a les properes autonòmiques, Juan Pedro Yllanes, i la número 2 al Congrés, Lucía Muñoz, han votat a les 12.00 del migdia al Club Nàutic de Calanova. Ambdós han remarcat que el resultat d'aquestes eleccions pot condicionar el futur d'Espanya a llarg termini.

"Ens hi jugam els pròxims 4 anys, i potser els pròxims 25 o 30 d'aquest país", ha assenyalat Juan Pedro Yllanes, qui també ha animat els ciutadans a votar qualsevol de les forces progressistes "per aturar el que ens ve damunt, com hem vist a Andalusia".

Per part seva, Lucía Muñoz ha remarcat que "aquestes eleccions determinaran la pròxima dècada". Muñoz també ha assegurat que vota com a dona "en defensa pròpia".

El candidat al Senat per Podem, Pep Malagrava, ha votat a Bunyola i ha manifestat que ho fa perquè els seus fills "puguin tenir un futur". Malagrava ha fet una crida a la participació perquè la "democràcia sigui cada pic més real".

Per la seva banda, la candidata al Congrés, Antònia Jover s'ha mostrat molt optimista. "Avui crec que serà un dia molt feliç", ha dit. Jover ha demanat que qui vagi a votar pensi "quin país vol".

Ciutadans també demana una participació massiva

El cap de llista al Congrés per Balears de Ciutadans, Joan Mesquida, ha votat a les 11.30 h al col·legi públic del Secar de la Real.

Com la resta de candidats, Mesquida ha demanat una participació massiva. "Sempre s'ha d'anar a votar, perquè la política determina tota la nostra vida", ha dit.

stats