ANÀLISI
Política 16/01/2021

Les vides paral·leles de Villarejo i Sanz Roldán

L’energètica Iberdrola uneix els seus currículums

Ernesto Ekaizer
3 min
Imatge de l'inici del judici a Villarejo aquest divendres a Madrid

"Avui l’he vist per primera vegada", va dir, ufanós, el tinent general Félix Sanz Roldán, exdirector del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), després de mirar divendres passat l’acusat José Manuel Villarejo, assegut al costat del seu advocat al judici oral per presumptes calúmnies. Aclarint el que semblava un enigma –la seva relació amb l’excomissari– va semblar sentir cert alleujament i va decantar el cos, triomfant, cap als lletrats de l’Advocacia de l’Estat, els seus defensors.

Però, ves per on, les vides paral·leles dels dos personatges, amb les seves notables diferències de classe, òbviament, els han portat a una cruïlla del destí. El seu nom: Iberdrola.

Villarejo va treballar espiant per a la companyia elèctrica entre el 2004 i el 2017. És a dir: dotze anys mentre era policia en actiu (a Afers d’Ordre Intern i a l’equip de la Direcció Adjunta Operativa) i un any després de jubilar-se el 2016. I Sanz Roldán va ser contractat com a assessor internacional d’Iberdrola el juliol de l’any passat després d’haver exercit deu anys com a cap dels espies.

Villarejo va cobrar, segons suposats pagaments a la seva empresa Cenyt que consten en una de les peces del cas Tàndem a l’Audiència Nacional, 1,2 milions d’euros per les seves activitats encobertes i presumptament il·legals. Són disset factures, catorze de les quals sense haver estat sol·licitades o fora del sistema de la companyia. Iberdrola assegura que tot es va fer dins la legalitat. Però hi ha proves que es van utilitzar empreses pantalla per fer alguns dels pagaments.

El nexe de Florentino Pérez

Florentino Pérez, president de la constructora ACS, va ser una de les preocupacions d’Iberdrola el 2009, durant la guerra de poder per controlar a través d’una opa la primera sobre la segona. Villarejo va espiar Florentino Pérez i per la feina li van pagar 232.000 euros.

A partir del 2019, durant les investigacions a l’Audiència Nacional, alguns mitjans de comunicació van començar a fer de corretja de transmissió dels interessos en joc, fins i tot d’operacions d’extorsió o xantatge més o menys velat. Florentino Pérez va declarar al titular del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional respecte a aquelles informacions i la seva possible font. I una de les persones a qui va al·ludir per explicar-les va ser el director del CNI, Sanz Roldán, a qui va expressar la preocupació per l’extorsió o xantatge. Se li exigia que comprés un dossier. “Continuo sent amic del general Sanz Roldán i l’hi vaig explicar”.

Segons Pérez, el director del CNI li va dir: “Ni cas. Tampoc t’hi amoïnis gaire perquè tots els dossiers que feia aquest senyor [Villarejo] se’ls inventava. Jo en tinc divuit dossiers. S’ho inventa tot perquè mai es podrien fer públics, perquè amb això treu diners de la gent”.

Una font consultada assenyala: “Una empresa elèctrica i sobretot la seva seguretat té vincles amb el CNI. Es tracta d’una companyia estratègica”. I si ara és Sanz Roldán l’escollit, durant anys a Iberdrola van confiar en Villarejo.

"La incorporació de Sanz Roldán [que cobra 240.000 euros a l'any] s'ha degut més a les seves històriques relacions amb el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, que al contingut del seu assessorament. Estava fet amb temps si Sanz Roldán no seguia al CNI", assenyala una altra font.

De classes n'hi segueix havent. L'espia Villarejo, brandant cops de sabre durant 13 anys a Iberdrola i els mateixos al BBVA, a CaixaBank i en empreses de l'Íbex-35, i Sanz Roldán, assessor distingit d'Iberdrola.

stats