Política 08/06/2022

Vidal recrimina a Sánchez que es reafirmi en el suport "patètic" a la proposta marroquina pel Sàhara

Diferents diputats i senadors d'ERC, JxCat, Más País, PP, UP i MÉS per Mallorca s'han reunit amb l'activista sahrauí Sultana Khaya

ARA Balears
2 min
Senadors i diputats de distintes forces polítiques s'han reunit amb l'activista sahrauí Sultana Khaya

PalmaEl senador de MÉS per Mallorca per designació autonòmica, Vicenç Vidal, ha recriminat aquest dimecres al president del govern, Pedro Sánchez, que es reafirmàs "en una traïció al poble sahrauí en tota regla", donant suport "de manera patètica" al pla autonomista del Regne del Marroc pel Sàhara Occidental.

El senador ecosobiranista s'ha reunit a Madrid amb l'activista sahrauí Sultana Khaya, presidenta de la Lliga Sahrauí en Defensa dels Drets Humans i contra l'Espoli dels Recursos Naturals, juntament amb altres diputats i senadors d'ERC, Junts per Catalunya, Mas País, PP i Unides Podem, en una trobada auspiciada pel Front Polisari.

Khaya, resident a Bojador, als territoris ocupats del Sàhara Occidental, ha viscut un any i set mesos, des del 2020, d'arrest domiciliari amb tortures i violacions sexuals constants per part de policies i paramilitars marroquins. Per a Vidal, "els abusos i violències físiques, psicològiques i sexuals que ha patit Khaya pel sol fet de defensar una solució política pel Sàhara basada en els drets col·lectius dels pobles i la no-violència haurien de fer empegueir totes les democràcies del món i, en especial, la classe política espanyola".

Vidal ha lamentat que el nou acord hispanomarroquí que es prepara, substituint el Tractat d'amistat, bon veïnatge i cooperació de 1991, pot representar "un retrocés històric i un enfortiment dels lligams amb un règim fosc, corrupte i que nega drets com el Regne del Marroc". A més, ha manifestat a Khaya "el compromís de les Illes Balears amb la causa dels drets humans i l'autodeterminació del Sàhara Occidental", i la voluntat de "fer pressió i continuar denunciant a Espanya i a Europa les violacions de drets, l'espoli natural i el colonialisme". De fet, el Govern balear ha estat de les grans veus crítiques dins el PSOE amb el canvi de posició del Sàhara.

stats