24/10/2013

Les víctimes collen al màxim Rajoy

2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, durant la reunió que va mantenir ahir amb la presidenta de la FVT, Mari Mar Blanco.

Madrid.L'anul·lació de la doctrina Parot s'ha convertit en un martiri per a Mariano Rajoy. El govern del PP viu en pròpia pell la pressió a què va sotmetre l'executiu del socialista José Luis Rodríguez Zapatero per haver explorat vies de diàleg amb ETA amb l'objectiu d'aconseguir-ne la dissolució. Ahir, amb una concentració de les associacions de víctimes del terrorisme convocada per diumenge en la qual pensen participar els puntals del PP madrileny per demanar "justícia" davant la decisió d'Estrasburg, Rajoy es va veure obligat a convocar d'urgència les portaveus de les dues associacions més fortes i pròximes al PP per asserenar els ànims.

Rajoy manté el seu silenci sobre l'anul·lació de la doctrina Parot en públic. Ahir va buscar que es visualitzés que està al costat de les víctimes, però no vol fer declaracions que es puguin malinterpretar. El missatge de l'executiu a les víctimes el va verbalitzar la presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), Ángeles Pedraza, que en sortir de la reunió de la Moncloa va explicar que Rajoy els havia comunicat l'oposició de tot el seu gabinet a la sentència i un compromís que, d'entrada, no és a les seves mans: no hi haurà una sortida de la presó "en bloc" dels etarres beneficiats per la fi de la doctrina Parot.

Era la segona reunió del govern espanyol amb l'AVT i amb la Fundació de Víctimes del Terrorisme (FVT), presidida per Mari Mar Blanco -dilluns els ministres de Justícia i Interior les van intentar consolar hores després de la sentència europea-, però no l'últim gest.

Un estatut per a les víctimes

Divendres el consell de ministres aprovarà l'avantprojecte de llei de l'estatut de les víctimes, que no podrà evitar que l'etarra Inés del Río segueixi en llibertat però que els dóna potestat de poder recórrer l'arxivament o sobreseïment dels casos malgrat que no estiguin personades en les causes contra els seus agressors.

El problema de Rajoy no només és que ha decebut el col·lectiu de víctimes, a qui va alimentar quan era a l'oposició per carregar contra la política antiterrorista de Zapatero. Al líder del PP se li ha obert una via d'aigua perquè l'ala dura del PP -amb José María Aznar i la FAES al capdavant- el posi entre l'espasa i la paret. La lideresa del PP madrileny, Esperanza Aguirre, el president d'aquesta comunitat, Ignacio González, i l'alcaldessa de la ciutat, Ana Botella, van anunciar que diumenge aniran a la concentració convocada per l'AVT contra l'excarceració de Del Río.

Els populars madrilenys saben que la Moncloa no pot aplaudir una convocatòria contra l'aplicació d'una sentència judicial, però és una oportunitat d'or per a ells per fer oposició interna a Rajoy.

stats