Política 28/05/2020

Vicenç Vidal empra 'Barri Sèsam' per explicar el cost de la insularitat a la ministra d'Hisenda

María Jesús Montero ha dit que el tractaria amb "respecte" i "com un adult" malgrat el to del senador autonòmic de MÉS

K. O.
2 min
Vicenç Vidal durant la seva intervenció.

PalmaEl senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha emprat Barri Sèsam per explicar el cost de la insularitat a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant una comissió al Senat feta aquest dijous. L'ecosobiranista li ha recomanat que escolti el personatge Coco, de la coneguda sèrie animada, per entendre que les Balears "són lluny" i que "cal un finançament just per a les Illes". La ministra d'Hisenda s'ha mostrat sorpresa i durant la intervenció ha dit que el tractaria amb "respecte" i "com un adult" malgrat la referència que ha fet servir el senador.

Vidal ha explicat que per poder anar a la comissió ell i el seu equip han de pagar dues nits a Madrid, i ha afirmat que "aquesta és la despesa de la insularitat" perquè la resta dels senadors no han de fer el mateix. El senador ha posat com a exemple que si María Jesús Montero posàs un aranzel a la comunitat de Madrid del 13%, tothom en demanaria la dimissió, però ha dit que "aquest percentatge és el que tenim a les Balears".

Abans d'emprar el símil de Barri Sèsam, el senador autonòmic ha defensat que els pilars de l'estat de benestar a les Illes s'han de basar en un Règim Especial de Balears, un model de finançament just i una fiscalitat equitativa. Sobre el REB ha comentat "no és un caprici sinó una necessitat" i que "no s'entén que el govern espanyol reconegui la llunyania i un estatus especial per a les Canàries, Ceuta i Melilla, però en canvi no ho faci amb les Balears".

El senador ha insistit que des del 2017 les Illes són la segona comunitat que més aporta, però que és la novena a l'hora de rebre recursos, i calcula que la diferència és de 479 milions d'euros. Pel que fa al repartiment de fons estatals, Vidal ha dit que els criteris per establir el repartiment entre les autonomies es basen en la població de l'any 1992. "Una autèntica barbaritat", ha apuntat.

Vidal també ha aprofitat la intervenció per defensar la "sobirania municipal" i la necessitat que els ajuntaments puguin administrar els seus doblers. També ha reclamat una fiscalitat verda, mesures contra els evasors fiscals, la reducció de la despesa militar i la implantació de les taxes contra les grans corporacions tecnològiques com ara Google.

La ministra diu que Vidal ha fet servir un to "molt dur" contra "el govern progressista"

Montero ha afirmat que el to de la intervenció del senador autonòmic ha estat "molt dur" contra el "govern progressista d'Espanya". "Entenc que la seva formació comparteix les mesures que hem posat en marxa durant la pandèmia per intentar que la gent no quedi enrere", ha afirmat la ministra, qui ha afegit que el govern de coalició només fa tres mesos que es va formar i que la majoria del temps l'ha passat atenent la crisi sanitària. "Treballàvem per fer una reforma del règim fiscal per a les Balears, però vàrem haver de convocar diverses eleccions, i ho sap", segons ha criticat Montoro.

stats