Els presos veuen "venjança i càstig" en la sentència i demanen a la ciutadania "rebel·lar-se" contra la injustícia

Insten a la protesta des de la "no-violència" i insisteixen que segueixen apostant pel "diàleg"

Els presos condemnats aquest dilluns pel Tribunal Suprem han carregat contra el veredicte: "No s'ha fet justícia [...]. L'Estat ha buscat venjança i càstig". A través d'un article titulat No és justícia, és venjança, han criticat que el veredicte és "la trista culminació" d'un judici que "no ha respectat les garanties processals pròpies d'un estat democràtic i de dret". Els presos fan un llistat de greuges, entre els quals citen "l'ús i abús de la presó preventiva", "els escrits acusatoris de la Fiscalia", "els informes creatius de la Guàrdia Civil" i les declaracions de dirigents polítics espanyols "anticipant decisions" dels mateixos tribunals. 

No és justícia, és venjança

Davant d'aquest escenari, els presos conclouen que la sentència és la manera que ha trobat l'Estat per intentar "escarmentar milions de persones que els últims anys han defensat pacíficament l'exercici del dret a l'autodeterminació i s'han mobilitzat a favor de la independència". Asseguren que, malgrat el veredicte del tribunal, segueixen sentint amb "orgull" haver impulsat el referèndum i conviden els ciutadans a sentir-se també orgullosos de l'1-O i dels "dies posteriors".

Els nou presos condemnats asseguren que mantenen "plena convicció i determinació" que Catalunya esdevingui "un estat independent en forma de república". També volen, a través de la missiva, retre homenatge a altres persones que han lluitat per la llibertat de Catalunya i citen el president Lluís Companys, "assassinat el 15 d'octubre de 1940 –demà farà 79 anys– per decisió d'un altre tribunal espanyol". 

Protesta i diàleg

La carta combina l'aposta per la protesta, però també defensa pel diàleg. Els presos fan una crida a la ciutadania "a no perdre la capacitat d'indignar-se i rebel·lar-se contra decisions injustes". Els dirigents independentistes demanen a la gent "sortir al carrer" per fer que la seva veu "se senti arreu" i reclamen fer-ho aplicant sempre els principis de la no-violència. "Evitem provocacions i desautoritzem per la via dels fets aquells que volen confondre'ns i barrejar-nos en les pràctiques d'una violència que mai hem avalat ni avalarem", conclouen. 

A més, els presos asseguren que les penes de presó a les quals han sigut condemnats no són un obstacle per reiterar el seu compromís amb "el diàleg" i amb el fet que la solució al conflicte ha de passar per "vies democràtiques". "Ens en sortirem!", conclou la carta, subscrita per Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF