Política 30/09/2013

València dóna suport als docents de les Balears en l'inici de la tercera setmana de vaga indefinida

El govern d'Alberto Fabra desaprova que partits valencians simpatitzin amb la reivindicació dels professors de les Illes

Salvador Almenar
3 min

ValènciaUnes dues-centes persones s'han concentrat aquesta tarda davant la seu del Partit Popular a València per mostrar el seu suport a la vaga indefinida de docents de les Illes Balears i rebutjar les polítiques dels governs de José Ramón Bauzá i Alberto Fabra contra la presència del català a l'escola.

Més d'una quarantena d'entitats s'han adherit al manifest que s'ha llegit a les portes de la seu del PP coincidint amb l'inici de la tercera setmana de vaga indefinida de docents balears. Com ja van fer el passat 16 de setembre, els convocants han desplegat una pancarta en què es podia llegir "Per una educació pública i de qualitat. Ara més que mai enllaçats amb les Illes".

El manifest, elaborat per entitats educatives i associacions cíviques del País Valencià, rebutja frontalment l'aprovació del decret de tractament integrat de llengües (TIL), un programa educatiu que, segons han dit els convocants, "pretén impedir que el català sigui la llengua vehicular del sistema educatiu" de les Illes Balears. Els assistents han criticat que el govern de Bauzá "hagi ignorat completament la decisió del Tribunal Superior de Justícia amb l'aprovació d'un decret llei per la via d'urgència" per poder implantar el seu programa lingüístic.

La Comissió de suport a la vaga indefinida constituïda per sindicats i entitats a principis de setembre ha fet extensiva la seva condemna a les polítiques contra el català que pateixen tots els territoris de parla catalana. "La persecució i els atacs a la llengua i la cultura catalanes no s'ha produït únicament a les Illes, sinó que s'han repetit arreu dels territoris que comparteixen una mateixa llengua", explica el manifest.

"Al País Valencià fa anys que milers d'alumnes no poden estudiar en valencià, i ara volen empitjorar-ho amb els programes plurilingües. Al Principat s'intenta per la via judicial tombar la immersió lingüística. I a la Franja de Ponent volen frenar els petits avanços que s'hi han produït amb la derogació de la llei de llengües d'Aragó, única referència legal que hi ha al català en aquella zona, i l'invent del LAPAO", han denunciat.

Les gairebé 200 persones que han acudit a la concentració han cridat en diverses ocasions "solidaritat amb les Illes Balears" i han demanat, reiteradament, la dimissió del president balear i del seu homòleg valencià per les "retallades" i la seva política "contra la presència del català a l'escola". A Alacant i Castelló també s'han organitzat concentracions en suport de la lluita dels professors de les Illes.

El suport a la vaga indefinida també tindrà un caràcter econòmic, i és que des de la Comissió de suport s'ha impulsat una caixa de resistència per ajudar els docents que secunden la vaga. Així, en alguns centres valencians s'estan recollint donacions que més tard s'enviaran als professors de les Illes.

D'altra banda, demà es presentarà un manifest que ja han signat un centenar de personalitats del món de la cultura valenciana per mostrar la seva solidaritat amb la lluita que des de fa tres setmanes protagonitzen els docents de les Illes.

El govern valencià no entén la solidaritat

El suport d'una part de la comunitat educativa valenciana contrasta amb l'actitud del govern valencià, que avui ha qüestionat que alguns partits donin suport a la vaga dels professors de les Illes. Ha estat la consellera d'Educació, María José Català, qui ha criticat avui que "alguns grups polítics ara facin un exercici de solidaritat" amb les reivindicacions dels docents de Balears, que es troben en vaga indefinida des del passat 16 de setembre per reclamar la retirada del decret de tractament integrat de llengües (TIL) impulsat pel govern Bauzá.

"Jo no entenc on estan [els partits valencians] i a qui defensen en aquest moment, m'agradaria que s'expliquessin", ha dit Català en declaracions als mitjans de comunicació, en ser preguntada per aquest tema durant la visita al centre de formació Xabec.

La consellera d'Educació ha qüestionat l'actitud de partits com Compromís, Esquerra Unida o Esquerra Republicana del País Valencià, que han fet declaracions en suport de la vaga, dient que en la seva opinió "en aquest moment els valencians hem d'estar pendents dels problemes dels valencians", i en aquest sentit "és important explicar-se i saber a qui defensem i per a què estem", ha insistit.

stats