PAÍS VALENCIÀ
Política 01/10/2015

El govern valencià vol fer de la Diada un clam pel finançament

Els consellers trepitjaran el país per denunciar que ara l’autogovern és “inviable”

Salvador Almenar
4 min
NOU D’OCTUBRE REIVINDICATIU 
 Ximo Puig va presentar ahir la Diada del País Valencià, amb un clar missatge polític.

ValènciaEl nou govern de la Generalitat Valenciana ha tingut clares des del primer dia que va prendre possessió del càrrec les limitacions financeres per tirar endavant les polítiques detallades en l’anomenat Acord del Botànic, firmat pel PSPV, Compromís i Podem. Amb una administració sense gairebé marge de maniobra pels més de 40.000 milions de deute -els interessos del deute, de fet, representen la segona partida més alta de la Generalitat-, el govern de Ximo Puig és conscient que per a la supervivència financera de l’autogovern és fonamental que l’Estat canviï de manera urgent el model de finançament autonòmic.

Aquesta és la lluita que l’anterior govern del PP va intentar abanderar en els últims mesos de legislatura sense èxit, i que ara l’actual Generalitat ha convertit en una pota fonamental del seu discurs. Com li va passar al PP, però, l’executiu que integren el PSPV i Compromís probablement fracassi en l’intent, ja que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va decidir ja fa mesos -amb una clara intencionalitat política- no obrir la negociació del nou model de finançament abans de les eleccions.

La decisió de Rajoy suposarà condemnar el País Valencià a finançar-se un any més segons els criteris d’un model que va expirar el 2014 i pel qual cada valencià rep 211 euros menys que la mitjana de ciutadans de l’Estat.

Davant aquesta situació, el govern de la Generalitat ha dissenyat una estratègia, primer, per intentar fer visible a Madrid el “problema valencià” -en paraules de Ximo Puig- i, segon, per explicar a la ciutadania els efectes de l’infrafinançament que pateix el país i que durà el govern a posposar un temps algunes promeses electorals. El president valencià, Ximo Puig, i el seu equip han volgut imitar d’alguna manera el que s’ha fet en els últims anys a Catalunya. Si al Principat l’Onze de Setembre s’aprofita per reivindicar el dret a decidir, al País Valencià es vol convertir la diada del Nou d’Octubre en un clam per millorar el model de finançament.

Crida unitària

Per aconseguir-ho, el president Puig està preparant un discurs institucional per al dia 9 basat en la denúncia d’un model “inconstitucional”, segons el govern valencià, que genera ciutadans de “primera i segona” segons el territori on visquin. L’argument de l’executiu de Puig és que, mentre que altres autonomies estan suprafinançades, l’Estat transfereix a la valenciana només l’equivalent al 80% del que aquesta gasta cada any en sanitat i educació.

Una idea que el govern considera fonamental traslladar a la ciutadania perquè entenguin les dificultats per engegar algunes polítiques promeses en campanya. En aquest sentit, els dies previs a la Diada consellers i alts càrrecs Generalitat visitaran almenys una localitat de cada comarca del país per explicar la situació financera. Puig va afirmar ahir que el motiu d’aquesta campanya és la necessitat d’explicar als valencians que, per mantenir l’autogovern, cal millorar el finançament, les inversions i reestructurar el deute. “Necessitem recursos per dur endavant les polítiques socials que volem i també polítiques de promoció econòmica”, va assenyalar.

Silenci de Rajoy

D’altra banda i de cara a Madrid, Presidència està treballant en un document que reclami millorar l’actual sistema de finançament, que, segons assegura Ximo Puig, fa “inviable” l’autogovern. S’espera que el text es pugui firmar la setmana que ve i que obtingui el suport de tots els partits i, com a mínim, dels sindicats i les universitats.

El document serà remès a la Moncloa, ja que, de moment, el president valencià no tindrà possibilitat de lliurar aquesta reclamació en persona a Rajoy, amb qui encara no s’ha entrevistat malgrat que Puig li va demanar una entrevista fa 99 dies, quan va assumir el càrrec. El president espanyol visitarà aquest dissabte València però no serà per mantenir amb Puig l’esperada reunió, sinó per participar en unes jornades organitzades pel PP.

L’executiu busca en un ple el suport de l’oposició

Per completar l’agenda d’activitats ideada pel govern de Ximo Puig per fer palès el problema d’infrafinançament, el dia 6 d’octubre se celebrarà a les Corts Valencianes un ple monogràfic sobre aquesta qüestió convocat pel Parlament a instàncies de l’executiu.

La idea dels partits de govern és que en aquest plenari es pugui arribar a un acord amb totes les forces polítiques de la cambra -PP, PSPV, Compromís, Ciutadans i Podem- per elevar una declaració institucional al govern espanyol per instar-lo a abordar de manera immeditata el problema del finançament autonòmic i no ajornar l’inici del debat fins a la pròxima legislatura. Puig va expressar ahir el seu interès perquè es pugui arribar a pactar entre tots un text que doni força a la reivindicació i comprometi tots els partits a reclamar en un futur una millora del finançament sigui quin sigui el partit que governi la Moncloa.

La presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, va recollir ahir el guant del president i va dir que “si no hi ha res que no es pugui firmar” la Generalitat tindrà el suport dels populars, tot i que va recordar que el responsable de l’actual sistema de finançament és l’expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero.

stats