Política 15/02/2019

Unai Sordo: “Ara toca aprofitar el que queda de legislatura”

Secretari general de CCOO

S. Vidal
2 min
Unai Sordo, ahir, durant una roda de premsa a Palma.

PalmaQuè ha quedat fora amb la no-aprovació dels pressupostos?

Hi ha un increment de la pensió, però no la derogació de la reforma de 2013, i cal recuperar el consens. Això i la correcció de la reforma laboral seran la nostra reivindicació fins al 5 de març.

Com us sentiu després d’haver negociat durant mesos i veure que tot pot quedar en no-res?

Ja denunciàvem que hi havia una manca de coratge per part del govern a l’hora de posar sobre la taula allò que havíem negociat en matèria de reforma laboral, per això demanam menys paraules i més fets. Aprofitarem la pròrroga del partit i, mentre hi hagi vida parlamentària o un consell de ministres, continuarem demanant que els acords prosperin.

S’havia previst la possibilitat d’avançar les eleccions?

No, perquè l’esborrany pactat es va tancar abans que acabàs l’any passat. Això ha estat un embolic parlamentari en què no han estat capaços de generar consens. Ara el que toca és aprofitar el que queda de legislatura; ens posarem tot d’una en contacte amb el govern per saber l’itinerari dels propers quinze dies.

Confiau en el decret llei?

El que farem és reinvindicar fins al darrer segon que allò que estava parlat tingui un acomodament legal. El govern ho volia plantejar a través de la tramitació de l’article 42, que regula la subcontractació i que fa temps que està com a projecte dins el Congrés. Però, bloquejada aquesta via, quedarà el decret llei, sí.

En les negociacions sindicals, hi ha algun apartat que faci referència a les Balears i al REB?

Es fa en termes més generals, però com que el nostre sindicat a Balears ho ha reivindicat i hi dona suport, ens feim corresponsables d’aquesta reivindicació. El REB ha quedat penjat per segona vegada, ja que primer fou per la moció de censura i ara per l’avançament electoral. És una injustícia per a aquest territori.

A qui en donau la culpa?

Hi ha un moment en què conflueixen els interessos dels que interpreten que com pitjor, millor. El PP de Pablo Casado, que competeix electoralment amb l’extrema dreta de Vox i Ciutadans, que també ha donat cobertura al tensionament de la vida política i social, s’ha vist avalat pel relat de PDCat i ERC, que han reforçat la seva estratègia política. És evident que hi tenen una gran responsabilitat. Després hi ha l’anàlisi que en faci el partit del govern, que podria haver jugat aquest partit d’una altra manera. Ara toca apel·lar a la mobilització ciutadana.

Com valorau aquest govern?

Ha generat expectatives, però si no les concreta, el camí queda a mig fer. Si no fa res, les frustrarà.

stats