Política 27/01/2023

La UIB acusa el Govern de "violentar la llei" per l'exempció del català a la sanitat

El Departament de Filologia Catalana se suma a l'OCB per exigir la convocatòria "urgent" del Consell Social

2 min
Un edifici de la UIB

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) s'ha sumat aquest divendres a les crítiques al Govern per l'exempció del requisit del català en el darrer procés d'estabilització de metges i infermeres, el termini del qual va finalitzar dilluns passat. El Departament de Filologia Catalana i Lingüística General ha acusat el Govern de "violentar la llei", escudant-se en l'article 4.3 de l'Estatut, que marca el garantiment que els ciutadans tenen dret a expressar-se en qualsevol de les dues llengües cooficials.

El Departament de la UIB, encapçalat per Jaume Guiscafrè, expressa preocupació perquè no s'apliqui la moratòria de dos anys per acreditar els coneixements de català, inclosa en el Decret 6/2022, sinó que es concedeixi una exempció "permanent". "El Govern deixa indefensos els ciutadans i aplica una norma que restringeix l'espai d'ús del català", expressa en el comunicat.

De la mateixa manera, la UIB mostra el seu suport al sindicat STEI i a l'Obra Cultural Balear (OCB), pels recursos presentats per modificar les bases del procés d'estabilització, i incloure almenys la moratòria de dos anys. L'STEI va presentar el recurs administratiu dimarts i l'OCB va fer el mateix el 3 de gener. El Govern té fins al 3 de febrer per acceptar o no el recurs i, en cas contrari, l'entitat cultural ja ha anunciat que durà el Govern al Tribunal Contenciós Administratiu.

Finalment, sumant-se a la petició de l'OCB, la UIB exigeix la convocatòria "urgent" del Consell Social de la Llengua Catalana per tractar aquesta polèmica. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ja va anunciar aquest dijous que "en els pròxims dies" es convocarà. Armengol presideix el Consell Social, però com que feia més d'un any que no es reunia, qualsevol dels quatre vicepresidents podia convocar-lo. Així i tot, tant el rector de la UIB, Jaume Carot, com la directora general de Política Lingüística, Beatriu Defior (MÉS) –tots dos vicepresidents–, s'han inclinat per esperar l'anunci d'Armengol.

De fet, la portaveu parlamentària del PSIB, Pilar Costa, va qualificar de "deslleialtat" que MÉS per Mallorca, a través de Defior, el convocàs de manera unilateral, mentre que, des del partit ecosobiranista, el diputat Joan Mas Collet va replicar que la "deslleialtat" provenia d'Armengol, perquè no havia posat encara una data per a la reunió.

stats