Política 21/10/2013

El Tribunal d'Estrasburg tomba la doctrina Parot que l'estat espanyol aplicava als presos d'ETA

Els magistrats europeus ja s'havien pronunciat el juliol del 2012 a favor de posar en llibertat Inés del Río Prada, que hauria d'haver estat excarcerada el 2008

Ara
1 min

BarcelonaLa gran sala del Tribunal d'Estrasburg ha anul·lat aquest dilluns la doctrina Parot que l'estat espanyol imposava sobre els presos d'ETA per prolongar la seva reclusió en presó. La decisió, que és definitiva i no pot ser objecte de recurs, demana –per 16 vots contra un– l'excarceració de la membre d'ETA Inés del Río Prada i afirma per unanimitat que Espanya ha vulnerat l'article 5.1 –dret a la llibertat i a la seguretat– i també –per 15 vots contra dos– l'article 7 –no hi ha pensa sense llei– del Conveni Europeu de Drets Humans.

La gran sala del tribunal europeu de drets humans ha llegit aquest dilluns la sentència sobre el recurs del govern espanyol contra la primera decisió dels magistrats de tombar l'aplicació de la doctrina Parot a Inés del Río Prada. Aquesta doctrina, avalada pel Tribunal Constitucional i pel Suprem, descomptava a alguns presos els dies de treball o estudis sobre el total de la pena –milers d'anys, en bona part dels casos– i no sobre els 30 anys en què es refonia.

El Tribunal d'Estrasburg ja va pronunciar-se el juliol del 2012 en contra d'aplicar la doctrina Parot, en considerar-la irregular, i va instar l'estat espanyol a excarcerar Inés del Río Prada, condemnada a 3.000 anys de presó per 24 assassinats, però que ja n'havia complert 18 i havia de ser posada en llibertat l'any 2008, però que roman a la presó degut a l'aplicació de la doctrina Parot.

La sentència del tribunal pot capgirar del tot la política penitenciària del govern espanyol i obligar a excarcerar nombrosos membres d'ETA que continuen a presó degut a l'aplicació de la doctrina Parot.

stats