Política 22/09/2016

El Tribunal de Comptes investiga possibles irregularitats en contractes del 2013 de la Generalitat Valenciana

L'òrgan fiscalitzador posa el focus en la conselleria d'Infraestructures, que dirigia l'actual presidenta del PP valencià

Europa Press
2 min
El president Puig ha anunciat que el Tribunal de Comptes investiga possibles irregularitats een la conselleria que dirigia la portaveu del PP Isabel Bonig.

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha fet públic aquest dijous que el Tribunal de Comptes ha demanat un informe sobre contractes de l'antiga conselleria d'Infraestructures, Territori, Aigua i Medi Ambient, dirigida per la popular Isabel Bonig –actual presidenta del PP valencià– davant les "irregularitats" detectades en l'informe de fiscalització de la Sindicatura de Comptes del 2013 sobre l'existència d'expedients sense factura de despesa o falta de documentació per justificar els criteris per triar el contractista.

Així ho ha anunciat durant la sessió de control al president celebrada avui a les Corts Valencianes, on ha qüestionat que la portaveu del PP critiqui la gestió de l'actual consell quan no paren d'arribar "denúncies de tot tipus" a la Generalitat per actuacions anteriors, l'última de les quals la petició d'aquest informe de contractes subscrits per la conselleria de la qual era titular Bonig, pels quals, segons li ha dit, "haurà d'anar a declarar".

"No sé si farem les coses d'una manera més àgil o més eficient, però ho intentarem", ha subratllat el president, que ha recalcat que en tot cas el que no faran és actuar com el PP quan era al govern. Puig ha dit que alguns dirigents del PP el que van fer va ser "robar i uns altres gestionar fatal".

Ximo Puig ha precisat que el Tribunal de Comptes ha iniciat actuacions prèvies arran d'una denúncia de Fiscalia que té a veure amb presumptes irregularitats detectades en l'informe de fiscalització i que afecten diverses conselleries, entre les quals la que dirigia Bonig. Ha assegurat que no vol "prejutjar gens", però el PP "no pot parlar permanentment del caos de la gestió actual" quan el consell ha de dedicar-se a desactivar mines, "algunes de conegudes i altres de desconegudes".

Segons el document remès pel Tribunal de Comptes, la recerca se centra, a més d'en Infraestructures, en les conselleries de Presidència; Agricultura; Pesca, Alimentació i Aigua; Economia; Ocupació i Turisme i Governació i Justícia, així com en les caixes fixes d'alguns hospitals.

L'informe de fiscalització de la Sindicatura detectava el 2013 que a la conselleria d'Infraestructures es van certificar 156 contractes menors, en 89 dels quals l'import era d'entre 17.000 i 18.000 euros, el màxim legalment establert per als contractes menors de serveis.

Així, el tribunal sol·licita a la Generalitat un informe que justifiqui aquestes presumptes irregularitats detectades si es considera que no han causat dany a l'erari públic o, si és el cas, xifrar aquest dany, el període temporal en què es van cometre les presumptes irregularitats i les persones que presumptament en són responsables.

stats