CRÒNICA
Política 11/12/2018

Els tres moments de la sessió de control al Parlament

Les Balears pagaran la meitat del nou tren a pesar del conveni amb Ábalos; el PSIB i Podem discuteixen sobre agricultura i el PP es "voxifica" i apuja el to contra MÉS

Jaume Ribas
4 min
La presidenta, Francina Armengol, durant la sessió de control al Govern.

PalmaLa sessió parlamentària d'aquest dimarts ha començat amb la commemoració del 70è aniversari de la Declaració Internacional de Drets Humans. Després, s'ha continuat amb la sessió de control, de la qual l'ARA Balears destaca aquests tres moments. A més, la Cambra ha aprovat una moció sobre la política energètica del Govern a Menorca, ha validat el decret llei perquè l'Executiu pugui tramitar les ajudes per al Llevant de Mallorca i ha aprovat la Llei de camins públics.

El conveni anunciat per Ábalos costarà 100 milions més al Govern

Els 100 milions d'euros en 10 anys que el ministre de Foment, José Luís Ábalos, va prometre al Govern balear per ampliar la xarxa de tren i metro de Palma només finançaran el 50% de les obres, de manera que l'executiu autonòmic haurà d'aportar, almenys, 100 milions més per acabar de finançar les obres. Tot i que ja s'havia anunciat que el conveni era un "cofinançament" i que, per tant, hi hauria altres institucions, a banda del govern espanyol, que haurien d'aportar recursos, aquest dimarts la presidenta Francina Armengol ha concretat que el repartiment entre l'Estat i l'Autonomia es farà 50-50. La presidenta ho ha admès en una resposta a la pregunta de control del diputat i president d'El Pi, Jaume Font.

El president d'El Pi, Jaume Font

Font ha recorregut a l'humor per retreure a la presidenta que encara no hagi anunciat un pacte amb l'Estat per signar un nou Règim Especial, que permetria a les Balears disposar de rebaixes fiscals i més inversions estatals. La presidenta es va comprometre a presentar aquest acord el novembre i, atès que encara no ha complert el compromís, Font li ha demanat si es referia al novembre d'enguany. Armengol s'ha limitat a encaixar el cop amb humor i explicar que el Govern "continua treballant" i conversant amb els ministeris implicats.

La batalla perquè Europa reconegui la insularitat dels pagesos

El portaveu del grup parlamentari de Podem, Alberto Jarabo, ha demanat a Francina Armengol pel "Règim Especial Agrari" que és, en realitat, una sèrie de negociacions entre el Govern, l'executiu espanyol i la Unió Europea perquè la Política Agrària Comuna (PAC) reconegui els costos de la insularitat que afecta els pagesos de les Illes.

El portaveu parlamentari de Podem, Alberto Jarabo

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha explicat que durant tota la legislatura el conseller d'Agricultura, Vicenç Vidal, ha negociat perquè les Balears tinguin la mateixa consideració que les illes de l'Egeu i rebin ajudes especials dels fons de la PAC. Fins ara s'han fet avanços importants, com que la Unió Europea reconegués l'Arxipèlag com a Zona Especialment Desfavorida el 2015. De moment, continuen les converses perquè la proposta espanyola per a la pròxima PAC inclogui consideracions especials per compensar el fet insular a les Balears i, de fet, la darrera comunicació amb el Ministeri sobre aquest tema va ser el 19 de novembre.

Podem va dur al Congrés una Proposició No de Llei per instar el Govern a incloure la consideració de la insularitat que el Partit Socialista no va votar a favor. Tot i això, la presidenta ha assegurat que tant el seu govern com l'executiu de Pedro Sánchez treballen exactament en aquest sentit.

El PP es 'voxifica' i retreu que Armengol pacti amb MÉS

El president del PP i cap de l'oposició, Biel Company, ha invertit la seva pregunta en la sessió de control en demanar a Armengol si està d'acord a incorporar "el principi d'autodeterminació a la Constitució espanyola", com demana MÉS, el seu soci de Govern. Company ha apujat el to contra MÉS, com fa l'extrema dreta, que demana il·legalitzar la coalició ecosobiranista, i ha atacat la presidenta per governar-hi.

El president del PP, Biel Company

Però Company ha insistit a la socialista que "el seu soci de govern vol canviar la Constitució per liquidar Espanya i tenir via lliure cap a un referèndum d'autodeterminació a les Illes per al 2030" i ha criticat Armengol per permetre que MÉS "s'hagi instal·lat a les institucions de les Balears". Company s'ha mostrat curiosament sorprès per una dinàmica de pactes entre els socialistes i l'esquerra sobiranista que s'ha mantingut a totes les institucions de l'Arxipèlag des de fa dècades.

Ciutadans també ha entrat en el cos a cos amb Armengol arran que governa amb MÉS. El seu líder, Xavier Pericay, ha assegurat que el Govern està "dividit" i ha dit als socialistes que "el partit amb què governen és deslleial". A més, ha criticat que la vicepresidenta Bel Busquets visitàs els presos polítics catalans i Armengol "es limiti a donar-se'n per assabentada". Un partit va per un vent i l'altre, per un altre.

stats