Política 17/04/2014

Una trentena d'eurodiputats nacionalistes demanen lleis que protegeixin les minories nacionals

El text demana a la CE que intervingui en cas de conflicte amb els estats membres "quan les solucions bilaterals i internes" no siguin possibles

Acn
2 min
Ramon Tremosa

Brussel·lesUna trentena d'eurodiputats de diferents estats han presentat aquest dijous a Estrasburg un manifest que demana impulsar lleis europees per protegir les minories nacionals. El text demana a la Comissió Europea que s'impliqui en la resolució de problemes territorials "quan les solucions bilaterals i internes no siguin possibles". Entre els signants hi ha l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa o l'eurodiputada del PNB Izaskun Bilbao, que ha posat d'exemple el cas català. "Si la UE es dedica a mediar en conflictes territorials fora de la Unió Europea és completament absurd que no s'impliqui a resoldre tensions com la que es viu a Catalunya quan no es possible resoldre-les dins de l'estat afectat", ha dit. Concretament, el document "encoratja la CE a implicar-se per trobar solucions democràtiques per resoldre conflictes entre minories nacionals i els seus estats si una solució bilateral i interna no és possible". En un altre punt, destaca que tots els individus tenen dret a escollir la seva "identitat nacional" sense que se'n derivi cap perjudici i que cap estat pot qüestionar aquesta "decisió lliure".

El manifest també afirma que "preservar la diversitat" és un valor bàsic però que les institucions europees presten escassa atenció a la protecció d'aquests col·lectius. En aquest sentit, els firmants demanen dissenyar una estratègia europea de protecció de les minories, crear un òrgan amb experts sobre minories nacionals i lingüístiques que assessori les institucions europees, i una legislació vinculant que protegeixi els drets d'aquests col·lectius. També recomana als estats que aspiren a formar part de la UE que compleixin uns estàndards mínims de respecte a les minories.

El document, que s'ha presentat aquest matí a la seu del Parlament Europeu d'Estrasburg, s'ha batejat com a 'Manifest d'Estrasburg', i ara s'enviarà a la Comissió Europea, al Consell Europeu, al Consell d'Europa, als estats membres i també als països candidats a formar part de la UE. Entre els signants hi ha l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, a més dels eurodiputats bascos Izaskun Bilbao (PNV) i Iñaki Irazabalbejtia (Aralar), i també el socialista hongarès Csaba Sandor Tabajdi i l'ecosocialista francès Francois Alfonsi, que són presidents de l'intergrup de minories nacionals del Parlament Europeu.

El text recorda que vora el 8% de la població europea, uns 50 milions de persones, pertanyen a minories nacionals. Una de cada 10 parla llengües minoritàries. A banda, 30 milions d'europeus més pertanyen a minories procedents de la immigració.

stats