Política 20/11/2018

Els treballadors del Murterar creuen que el Govern els fa menys cas que als de Cemex

El PP convida el comitè d'empresa al Parlament i alerta de la "precipitació" de l'executiu per tancar la central

Jaume Ribas
3 min
Els treballadors del Murterar al Parlament.

PalmaEls treballadors del Murterar senten que han rebut un tracte diferent per part del Govern respecte dels d'altres empreses que podrien tancar, com la multinacional Cemex amb seu a Lloseta. Així ho ha expressat Josep Roca, el secretari del comitè d’empresa. Alguns treballadors de la central elèctrica han acudit aquest dimarts al ple del Parlament de les Illes Balears convidats pel Partit Popular, que ha presentat dues preguntes de control al Govern relacionades amb el seu cas.

Tot i que dilluns l’executiu es va reunir amb els treballadors, Roca denuncia que la Conselleria de Treball arriba tard. Més enllà d’això, els sindicalistes denuncien que la central es troba "en una situació crítica" perquè manquen inversions que, si no es fan, podrien fer tancar completament la central el 2020. De moment, els plans del Govern són tancar dos dels quatre grups el 2020 i tancar els dos restants el 2025, segons ja s’havia anunciat fa temps i que ha repetit avui la presidenta Francina Armengol.

En declaracions als mitjans, Josep Roca ha dit que els terminis amb què fa feina el Govern són "precipitats" i creu que, a la llarga, Mallorca podria patir problemes de subministrament elèctric i "quedar a les fosques", sobretot durant el pic de demanda que es produeix a l’estiu.

El president del PP, Biel Company, ha demanat explicacions a la presidenta Armengol sobre la possibilitat que Mallorca pugui tenir problemes de subministrament energètic en un futur. El líder conservador ha acusat el Govern de voler tancar el Murterar sense tenir en compte la viabilitat del subministrament, els aproximadament 800 llocs de feina directes i indirectes i la repercussió en les tarifes. La presidenta Armengol "fa massa via" i "per fer massa via podria pegar a la paret", ha advertit.

Els treballadors del Murterar creuen que el Govern els fa menys cas que als de Cemex

Armengol, per part seva, ha exposat alguns dels avanços que s’han fet en matèria d’energia, com l’establiment d’una connexió submarina amb Eivissa i d’un segon cable submarí entre Menorca i Mallorca. També ha tret pit pels 71 megawats d’energia renovable ja instal·lats i ha confirmat el calendari de tancament del Murterar, tot i que dependrà finalment de la decisió de l’Estat: el 2020 es pretén tancar dos forns de la central i el 2025, dos més. A més, ha dit que el seu executiu "està al costat dels treballadors, però també de l’interès general, que és descarbonitzar les Illes Balears".

Armengol no ha estat l’única que ha hagut de respondre per l’actuació del Govern al Murterar. La portaveu adjunta del PP, Marga Prohens, ha acusat el conseller de Treball, Iago Negueruela, de "fer parts i quarts" amb els treballadors i de discriminar-los. A més, Prohens ha dit que el pla de recol·locació presentat pel Govern és "buit de contingut" .

Negueruela, per part seva, ha emfatitzat que el Govern està en contacte amb el ministeri espanyol d’Indústria abans que es presenti l’ERO dels treballadors de la central per mirar de negociar-lo i estructurar una recol·locació dels treballadors. Tot i així, també ha admès que es troba "fermat de peus i mans" per culpa d’una reforma del PP que va donar a l’Estat el poder d’intervenir en els expedients de regulació d’ocupació en detriment de les comunitats autònomes i que, per tant, el seu marge és escàs.

stats