José Domínguez: "Espanya sempre ha arribat tard a les revolucions industrials, ara estam al capdavant"

El secretari d'Estat d'Energia del govern espanyol ha exposat a Palma les mesures que s'estan duent a terme per emprendre la transició energètica

"Espanya sempre ha arribat tard a les revolucions industrials, ara estam al capdavant", ha assegurat el secretari d'Estat d'Energia, José Domínguez Abascal, aquest dimecres durant la seva intervenció al Club Diario de Mallorca per explicar les mesures que l'actual govern espanyol està duent a terme  per emprendre una transició energètica. Segons ha afirmat, "el model actual ens duu al desastre”, i per això  ha  recordat que el govern socialista de Pedro Sánchez va crear un ministeri que "no és per gestionar una matèria, sinó per fer una transició ecològica", ha dit. Fins al moment, l'executiu espanyol ha desenvolupat dos eixos per fer efectiva aquesta transició, la Llei de canvi climàtic i el Document per a la Transició Energètica Justa, que formen part del Pla integrat d'energia i clima. Així i tot, com ja va informar l'ARA Balears, la creació del Ministeri de Transició Energètica ha intentat invertir la situació, però un possible canvi de govern podria trastocar les iniciatives climàtiques. El secretari d'Estat ha avançat que  en  les pròximes setmanes apareixerà el decret sobre la regulació de l'autoconsum energètica, que "ho farà tant amb el consum individual com el col·lectiu " , ha apuntat.

Respecte de les Balears, Domínguez   Abascal  ha comentat que la Comunitat està promovent actuacions contra el canvi climàtic, i ha posat com a exemple l'impuls fotovoltaic, el tancament  del Murterar. El secretari d'Estat ha comentat que nou centrals de carbó es tancaran a la Península. A través d'un canvi  progressiu " hem de reduir un 30% les emissions generades per la mobilitat l'any 2030, i la contaminació provinent del consum elèctric ha de minvar un 70%. Per tot això, ha insistit que les Balears tenen la responsabilitat d'obtenir  energia  solar, fet que implica ocupar nous espais. "Haurem de posar plaques a les  teulades , s'ha de fer un esforç", ha dit. Segons ha assegurat Domínguez, "l es energies renovables ara són competitives, el sol i el vent són les fonts naturals més barates per produir electricitat, molt més que qualsevol altra energia fòssil". 

D'altra banda, el conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern, Marc Pons, ha reiterat que "és la primera vegada que a les Balears s'està debatent seriosament el model energètic", que ha descrit com a molt car, depenent de l'exterior i excessivament contaminant en comparació amb la Península. Actualment, les Illes només tenen un 2% d'implantació de renovables, mentre que la resta d'Espanya ha arribat al 50%. En aquest sentit, ha expressat que s'ha d'anar  cap a un  model més  integrat , amb enllaços duplicats entre illes i amb el continent que, tot i que suposaran una inversió molt gran, donaran més seguretat i estabilitat energètica.

Perspectiva científica

El doctor  Mariano   Marzo , catedràtic d'Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, ha estat molt taxatiu durant la seva intervenció: "El món necessita una transició energètica radical". A més, segons ha explicat, "des de la revolució industrial, hem forçat l'escalament global del planeta més enllà dels cicles climàtics naturals, ara hem de trobar la manera de regular el termòstat ", ha dit, afegint que "sobra electoralisme" a l'hora de combatre aquesta problemàtica i falta lideratge, però serà complicat, ha lamentat.