Política 07/05/2021

Podem tindrà el relleu d'Iglesias el 13 de juny

El partit lila celebrarà el mes que ve la quarta assemblea ciutadana i Ione Belarra es presentarà a la secretaria general

3 min
Ione Belarra promet el seu càrrec davant el Rei Felip VI i el president del Govern Pedro Sánchez

MadridEl 13 de juny es coneixerà el nou o nova líder de Podem. Així ho ha decidit el consell de coordinació reunit aquest divendres, que ha engegat el procés per celebrar una assemblea ciutadana estatal, la quarta en els set anys de vida de la formació lila, i renovar així la seva direcció. Ione Belarra, actual ministra de Drets Socials i Agenda 2030, presentarà candidatura a la secretaria general i, amb tota probabilitat, serà la nova líder orgànica de Podem.

"Toca moment de debat, de reflexió, tant individual com col·lectiva, en què cadascú avaluem on és més útil que posem la força, l'ímpetu militant i les ganes", ha subratllat el secretari d'organització, Alberto Rodríguez, en un vídeo enviat als mitjans, en el qual ha començat agraint la tasca de Pablo Iglesias, que des de dimarts que va anunciar la dimissió ja ha quedat al marge dels debats que ha tingut la cúpula de la formació. Des d'aleshores cap portaveu de Podem havia donat explicacions, fins aquest divendres que el portaveu al Congrés, Pablo Echenique, ha sigut entrevistat al programa Las cosas claras de TVE. El dirigent ha defugit l'autocrítica i ha atribuït la derrota de l'esquerra a les urnes el 4-M a "l'atac a la figura" d'Iglesias i "la utilització espúria dels afectes més obscurs" en contra del candidat d'Unides Podem.

Lideratge coral i femení

La direcció actual de Podem ha volgut enllestir el trànsit de manera ràpida abans de les vacances d'estiu. La sortida abrupta d'Iglesias ha obert un període d'interinatge desconegut al partit, en què no hi ha un lideratge clar. L'exvicepresident segon va ungir Yolanda Díaz com a nova referent d'Unides Podem al govern de coalició, però, amb les eleccions a la Comunitat de Madrid pel mig, la ministra de Treball no ha tingut temps de reforçar el seu perfil polític. Durant la campanya, però, sí que ha acompanyat Iglesias en molts mítings.

Al juny, quan Belarra sigui escollida, s'evidenciarà el lideratge "coral" i amb rostres femenins que l'exvicepresident ja va avançar. Echenique ha incidit en aquesta qüestió i ha apostat per "feminitzar" l'organització. Tot i resoldre l'encaix, caldrà veure quin és el perfil que més projecció assoleix i marca posició en els grans debats de l'actualitat política. Unides Podem és l'espai institucional al qual està integrat Podem, i té quota de govern, amb Díaz com a líder. En canvi, Belarra seria la referent a nivell de partit d'un dels actors d'aquest espai.

Una altra de les incògnites de la nova etapa de la formació lila és el rol d'altres actius com Irene Montero i Ada Colau. La ministra d'Igualtat ha format part del nucli d'Iglesias i, anys enrere, semblava que havia de ser ella qui li agafés el relleu. L'alcaldessa de Barcelona, per la seva banda, podria tenir també un paper important si l'espai d'Unides Podem decideix aprofundir en la seva relació de confluència amb Esquerra Unida, els comuns i Galícia en Comú, que és la línia amb què últimament s'estava treballant en el marc de l'anomenada taula confederal. En una línia semblant, Echenique ha expressat que el lideratge de Belarra contribuiria a fer que Podem sigui una força "menys madrilenya".

La dimissió, "generosa" i "encertada"

Echenique ha sigut el primer dirigent que ha valorat la sortida d'Iglesias i l'ha qualificat de "generosa", però també d'"encertada". El portaveu del grup al Congrés ha asseverat que s'obre una "perspectiva immillorable" a Podem amb l'eventual candidatura de Díaz a unes eleccions generals –primer hauria de fer el pas i que la militància la ratifiqués–, que al partit es dona per feta, i aprofitar el "llegat" que deixa Iglesias. A la formació lila, tot i la sortida de l'exvicepresident segon del govern espanyol, se subratlla que Unides Podem forma part de l'executiu de l'Estat. Echenique ha assegurat que no té detalls sobre el futur d'Iglesias i ha esperat que a partir d'ara tingui una vida més "tranquil·la".

La número 3 de la llista, d'Esquerra Unida, carrega contra Podem: "Sou uns pocavergonyes i unes rates"

Vanessa Lillo, número 3 de la llista d'Unides Podem a les eleccions a Madrid, va conèixer l'adeu d'Iglesias en el moment en què l'anunciava davant els mitjans. En una nota de veu de caràcter privat que ha publicat el diari ABC, es pot escoltar la màxima representant d'Esquerra Unida de la candidatura qualificant de "pocavergonyes" i "rates" els dirigents de la formació lila, perquè la van fer sortir a primera fila durant la compareixença. "Després que m'hagin estat tapant, ara soc la 3?", es queixa. "I fa el que ha fet durant tota la campanya. Parla del súper equip que es queda i s'oblida de qui té al darrere. He estat a punt de marxar", afegeix.

En un fil de Twitter, Lillo lamenta la filtració i es disculpa per les seves paraules, però les atribueix a un "desfogament després d'una campanya difícil". "Sempre he actuat amb generositat i no era la meva intenció generar aquest soroll", afirma.

stats