Política 18/09/2020

Tezanos diu que el CIS "no hi és per preguntar sobre els problemes" del rei emèrit perquè "no interessen" als espanyols

El director de l'organisme diu que el debat sobre Joan Carles I és "típic de la premsa groga"

Ara
2 min
Tezanos diu que el CIS "no està per preguntar sobre els problemes" del rei perquè "no interessen" als espanyols

BarcelonaEl president del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos, ha assegurat avui que l'organisme "no hi és per preguntar sobre els problemes" del rei emèrit perquè "no interessen en aquest moment" als espanyols. En una entrevista a TVE, Tezanos ho ha justificat dient que "en les preocupacions dels espanyols abans de la monarquia n'hi apareixen 31". En aquest sentit, el director de l'organisme ha afirmat que el CIS "va deixar de preguntar" per la casa reial "molt abans" que ell arribés a la institució i que les preguntes mai s'han fet sobre la monarquia "com un ens en si, sinó en funció de la situació espanyola".

Així, Tezanos ha explicat que, per exemple, el CIS va preguntar sobre Felip VI el 2015, un any després que es proclamés rei després de l'abdicació de Joan Carles I. "Llavors interessava perquè hi havia un rei nou", ha assegurat. El president del CIS s'ha expressat així després que el Congrés tombés aquest dimecres, amb els vots del PSOE, PP, Vox i Ciutadans, una iniciativa d'Unides Podem que demanava que el govern espanyol obligués l'organisme a preguntar en les seves enquestes sobre la monarquia, el rei i els diferents membres de la família reial.

Segons la seva opinió, el CIS és "un institut de caràcter científic i autònom" de manera que "les instàncies polítiques no han de redactar les seves preguntes i tampoc les seves respostes". "Cal respectar la legitimitat dels que pensem que no és un debat que estigui a la societat. No interessa en aquest moment", ha reiterat.

En aquest context, Tezanos ha afirmat que el debat generat al voltant de la figura del rei emèrit és "típic de la premsa groga". "És un infradebat. ¿No és més interessant què diu la gent sobre el coronavirus i la política?", s'ha preguntat, abans de concloure que ell és una "persona seriosa" que no pensa abordar aquesta qüestió, tot i el presumpte cas de corrupció que esquitxa Joan Carles I i la seva fugida als Emirats Àrabs.

stats