Política 14/09/2018

Sánchez publica la tesi a internet i la Moncloa insta el PP i Cs a "demanar perdó" per "haver-lo assetjat"

Celaá diu que el president espanyol no compareixerà al Congrés perquè "ja ha aportat totes les proves"

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Pedro Sánchez i la portada de la seva tesi doctoral

MadridDesprés de dos dies de polèmica, la tesi de Pedro Sánchez finalment ja es pot consultar digitalitzada a internet. Aquest migdia s'ha publicat a la base de dades de tesis universitàries del ministeri d'Educació, Teseo, sota el títol 'Innovaciones de la diplomacia económica española: análisis del sector público (2000-2012)'. Sánchez va anunciar ahir dijous, després que el PP i Ciutadans l'acusessin de plagi –d'acord amb un article de l''Abc'– que havia donat ordres a la Universidad Camilo José Cela perquè publiqués íntegra la tesi, que té un total de 342 pàgines. Fins ara només es podia consultar en paper a la mateixa universitat i no se'n podien fer fotocòpies ni fotografies. Podeu llegir el PDF complet aquí.

La Moncloa ja s'ha afanyat a dissipar dubtes de bon matí amb una nota en què assegurava que la tesi de Pedro Sánchez ha passat les anàlisis de coincidències de dos programes que s'utilitzen per detectar plagis. La Moncloa ha utilitzat els programes Turnitin –es fa servir a la Universitat d'Oxford– i PlagScan. A partir d'aquesta anàlisi, els dos softwares han determinat que a la tesi no hi ha cap plagi.

Un cop sobre la taula "totes les proves hagudes i per haver", la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha instat aquest divendres tant el PP com Ciutadans a "demanar perdó" a Pedro Sánchez per haver-lo "assetjat" amb una "estratègia conjunta i atrevida al Congrés". Els demana també que estiguin a "l'altura" de la situació després de posar en dubte el currículum d'Albert Rivera i les explicacions de Pablo Casado sobre el seu màster. Fonts de la Moncloa han assenyalat que no volen entrar a "fer sang" qüestionant els estudis dels líders dels dos partits perquè la seu del govern "no és el lloc per fer-ho". Segons aquestes mateixes fonts, estan "contents" amb la manera com han tancat –segons el seu parer– la polèmica pel plagi de la tesi. "Vam començar la setmana d'una manera [amb la dimissió de la ministra de Sanitat] i l'acabem d'una altra", han afegit.

Celaá ha considerat que Carmen Montón va ser una ministra "exemplar" i ha defensat la seva "honorabilitat", tot i haver plagiat bona part de seu treball de final de màster. Per a la Moncloa, el contrast entre la seva situació i la de Sánchez "evidencia les circumstàncies diferents, i es tenen proves o bé s'està en una situació de debilitat". La portaveu espanyola ha carregat durament també contra els mitjans que han publicat les acusacions de plagi del president del govern espanyol, en concret sobre l''Abc', que les va treure en portada, i l'ha instat a rectificar perquè "si diu que té 114 anys d'història valuosa hauria de saber estar a l'altura". Amb tot, la Moncloa no amenaça ara amb emprendre accions legals i es limita a demanar una rectificació. Segons fonts pròximes a Sánchez, "en cap moment han dit la paraula 'querella'". A primera hora de dijous, però, asseguraven que recorrerien a la justícia.

Sánchez no vol comparèixer

Un cop publicada la tesi a internet, el president del govern espanyol considera que ja ha donat totes les explicacions i es nega a comparèixer al Congrés com demanen el PP i Ciutadans. "El president del govern [espanyol] està fort, ferm i, a més, amb la constància, la consistència i la profunda convicció que el seu cas ha sigut per fer soroll, per abatre el govern, i que no té res a veure amb la veritat", ha assenyalat Celaá. "No convertim el nostre país en una postveritat. Entrem en la vertadera informació política i deixem aquest assumpte, que ja està explicat de forma suficient", ha afegit.

Polèmica sobre els màsters de Casado i Rivera

Les explicacions de la Moncloa estan deixant sense munició el PP i Ciutadans mentre creixen els dubtes sobre el màster de Pablo Casado i també ara el d'Albert Rivera. La Universidad Rey Juan Carlos (URJC) ha denunciat aquest matí l'eliminació massiva de correus de l'institut investigat pel màster entre els anys 2008 i 2014, quan van cursar els estudis el líder del PP i l'expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes. En paral·lel, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha desmentit que el president de Ciutadans hi estigui fent el doctorat tal com diu la web del partit taronja.

Amb tot, la portaveu del PP al Congrés, l'exministra Dolors Montserrat, ha donat per "tancat" aquest divendres el cas del màster de Casado –just un dia després que el Suprem hagi fet el primer pas per decidir si investigarà el president del PP– i ha tornat a exigir a Pedro Sánchez que expliqui el presumpte cas de plagi de la seva tesi doctoral. "No pot quedar cap tipus de dubte sobre qui és el president del govern" espanyol, ha dit en declaracions a Ràdio 4.

Des de Ciutadans han continuat amb els atacs al líder socialista. El secretari general del partit, José Manuel Villegas, ha dit que "Sánchez no hauria d'escudar-se en els nacionalistes i en els populistes per no donar explicacions sobre la tesi" al Congrés. Tant PP com Ciutadans han demanat que comparegui a la cambra baixa.

La tesi completa de Pedro Sánchez (PDF)
stats