HORITZÓ ELECTORAL
Política 18/08/2015

El 27-S obliga Podem a moure fitxa i definir el seu model territorial

Treballa sobre tres eixos: la plurinacionalitat d’Espanya, un federalisme asimètric i un nou pacte fiscal

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, amb la líder del partit a Catalunya, Gemma Ubasart, i el número cinc de Catalunya Sí que es Pot, Albano Dante Fachin.

MadridEl 27-S està obligant Podem a moure fitxa i a mullar-se sobre el model d’encaix territorial de Catalunya. Fins ara, la formació de Pablo Iglesias no s’havia mogut d’una consigna de certa ambigüitat: defensar el dret a decidir però amb un procés constituent a tot l’Estat. La decisió del PP d’obrir la caixa de Pandora d’una reforma constitucional, mentre el PSOE pressiona el PSC perquè reculi i no doni suport al dret a decidir, ha portat Podem a accelerar els plans. Després de setmanes de silenci en aquest sentit, el número dos de la formació, Íñigo Errejón, va interrompre la setmana passada les seves vacances per defensar una revisió del pacte fiscal que comporti un millor finançament per a Catalunya.

Iglesias va començar el descans estival el 26 de juliol i des de llavors no ha fet cap declaració pública. “Descanseu molt, que la tardor serà agitada!”, deia en un comunicat el seu equip de premsa. El descans s’acaba el dia 20. I el primer que té en l’agenda el comitè de direcció del partit, un cop es reuneixi de nou, és definir i presentar un equip d’experts per a una reforma de la Constitució. Encara està per decidir el nom final d’aquest grup, però tindrà una configuració similar a l’equip de “savis” que va presentar el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, aquest mes de juliol. “Estem constituint un comitè o una comissió de plurinacionalitat i contactant amb experts tant de l’àmbit jurídic com econòmic per anar avançant en aquest tema”, va avançar ahir a l’ARA Gemma Ubasart, secretària general de Podem a Catalunya.

El referèndum, “inqüestionable”

L’esborrany amb el qual treballa el partit, i que està previst que es presenti abans de les eleccions del 27-S, té tres premisses clares: el reconeixement del caràcter plurinacional de l’Estat, una millora del sistema de finançament autonòmic i una nova articulació territorial. Per a Ubasart, el primer punt és el més “simbòlic” i passa per reconèixer que no hi ha una nació per sobre de les altres, per aprovar polítiques públiques de foment de les llengües cooficials arreu de l’Estat i per dissenyar un currículum educatiu en comú en què es recuperi la cultura plurinacional.

La segona premissa encara està agafada amb pinces. Però per aconseguir que el sistema de finançament autonòmic “s’adapti a la realitat” el partit demana respectar tres principis: el de l’equitat, la justícia territorial i la solidaritat interterritorial. És en aquest punt en què Errejón proposava per a Catalunya una revisió del pacte fiscal. Però des de Catalunya Sí que es Pot no es vol prioritzar aquesta qüestió durant la campanya, que encara és a les beceroles, assegurava ahir Ubasart, que al marge de liderar Podem a Catalunya també és secretària de plurinacionalitat dins de l’executiva estatal del partit. “No serà la nostra demanda, la nostra demanda és i serà el referèndum, que és inqüestionable”, va aclarir.

Tant Errejón com Iglesias han defensat que, amb la carta magna del 1978, és inviable un referèndum vinculant. I que ho demostra la jurisprudència de les dues sentències del Tribunal Constitucional. Segons Ubasart, però, la direcció de Podem “estudia noves fórmules” sense canviar la Constitució perquè es pugui celebrar una consulta. El candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ja va advertir diumenge que un nou finançament, com el pacte fiscal que plantejava Errejón, no pot substituir un referèndum pactat per decidir el futur de Catalunya.

Adéu al ‘cafè per a tothom’

La intenció de Podem és continuar amb dos processos paral·lels: mentre no es pugui celebrar el referèndum perquè no hi ha consens per reformar la Constitució, intentar “seduir” Catalunya amb una millora del finançament o un pacte fiscal. La tercera premissa del model territorial que dibuixa el partit passa per acabar “amb un model del cafè per a tothom disfuncional per a tothom”, segons Ubasart. Per això, estudien una reforma de la carta magna que introdueixi el principi d’asimetria: acceptar que hi ha territoris dins de l’Estat que demanen accés a més drets polítics. ¿Estaríem parlant d’un federalisme asimètric com proposava el PSC? Ubasart intenta evitar el terme federalisme, però reconeix que podria ser un punt de partida i que estudien casos com els del Regne Unit o el Canadà.

Podem intenta trobar el seu encaix entre dos extrems: l’unionisme i l’independentisme, i no es resigna a acceptar que les terceres vies estiguin condemnades al fracàs. Ha vist, però, que toca mullar-se i fer una proposta ferma abans del 27-S. A Madrid, Catalunya també condiciona l’horitzó electoral.

El Congrés recupera l’activitat amb Grècia

L’activitat parlamentària retorna avui al Congrés a petició del govern del PP per debatre el tercer rescat de Grècia. El president espanyol, Mariano Rajoy, convoca tots els diputats per a un ple que les forces de l’oposició ja han titllat de “propagandístic”. Està previst que el grup parlamentari del PSOE, de la mateixa manera que els populars, votin a favor del rescat, si bé ho aprofitaran per demanar una reforma profunda de l’Eurozona que augmenti la cohesió, amb una edat de jubilació i sous mínims. Els socialdemòcrates, amb el govern francès i italià al capdavant, estan aprofitant la crisi per demanar una altra Europa.

stats