Monarquia

Dos terços dels espanyols censuren Joan Carles I

Una enquesta de Metroscopia apunta a un aval majoritari a la gestió de Felip VI

ARA
2 min
El rei emèrit, Joan Carles I, aquest cap de setmana a Sanxenxo.

BarcelonaEscàndol rere escàndol, els espanyols han anat desfigurant de l'imaginari col·lectiu la imatge del campechano Joan Carles I i l'han passat a veure cada cop més com un destorb per a la democràcia. Són dos de cada tres (65%) els que avui dia consideren que no està sabent actuar "com correspondria a un excap d'estat", apunta l'enquesta que ha fet pública Metroscopia, recollida per l'agència Efe. Només el 23% jutgen positivament l'actitud de Joan Carles I, que fa dos anys que viu a Abu Dhabi per allunyar-se de les investigacions judicials que l'empaitaven. El seu retorn, però, ja no és al terreny de les especulacions tenint en compte que va visitar l'Estat durant uns dies a finals de maig i que la mateixa casa reial va obrir la porta a la idea que en el futur acabés tornant-se a instal·lar a Espanya.

L'excusa per fer l'enquesta es troba en el vuitè aniversari del regnat de Felip VI, que es va complir el dia 19 de juny. I les conclusions són les que avalaria qualsevol defensor de la monarquia, perquè si la figura de Joan Carles I en surt escaldada (el 68% opinen que està perjudicant el seu fill), la del seu successor, en canvi, en surt reforçada. El 76% consideren que ha exercit fins ara el seu càrrec de forma correcta. Una conclusió que avalen tant els votants del PSOE (90%) com els del PP (95%). I és que els dos principals partits estatals s'han convertit també en el dic de contenció per evitar que els escàndols de Joan Carles acabin afectant Felip.

Els percentatges de suport al rei es redueixen quan es pregunta per la reina Letícia (64%) i la infanta Elionor (61%). De fet, hi ha un 27% que no creuen que Elionor acabi sent reina algun dia. Haurà de continuar sent a través d'aquestes enquestes que es vagi veient l'evolució de la imatge de la monarquia, ja que el CIS continua negant-se a fer-ho.

stats