Política 02/10/2020

La televisió pública d'Armènia es fa ressò de la defensa que Vicenç Vidal ha fet d'aquest país

El senador de MÉS per Mallorca ha denunciat "la salvatge agressió" de l'Azerbaidjan i Turquia contra el poble armeni

Ara Balears
2 min

PalmaLa televisió pública d'Armènia s'ha fet ressò de la defensa que ha fet Vicenç Vidal d'aquest país, que en paraules del senador de MÉS per Mallorca, ha patit una "salvatge agressió" de l'Azerbaidjan i Turquia que podria provocar "un nou genocidi" al poble armeni.

En concret, la televisó armena, ha destacat les pareules que Vidal va exposar al Senat, on va exposar la seva "profunda indignació" per la "salvatge agressió patida pel poble armeni i de la República d'Artsakh a mans de l'Azerbaidjan i Turquia". Una qüestió que el senador de MÉS segueix "amb preocupació creixent des d'abans de l'estiu, en contacte amb la diàspora armènia i en aliança amb el senador de Compromís Carles Mulet o els diputats al Congrés d'EH Bildu i ERC, Jon Iñarritu i Marta Rosique".

Per Vidal, "els atacs mitjançant drons kamikazes de l'exèrcit de l'Azerbaidjan contra població civil armènia indefensa i la implicació, en les files azeris, via Turquia, de mercenaris gihadistes procedents de Síria i Líbia, donen una imatge prou nítida del que està passant i del suport que li cal a una nació democràtica rodejada d'enemics com Armènia".

El senador recorda que la República d'Artsakh, de majoria armènia, va separar-se de l'Azerbaidjan el 1991 després de la caiguda de la Unió Soviètica, i que des de llavors ha vist la seva integritat amenaçada per les pretensions del règim azeri amb el suport constant de Turquia, un suport que s'ha intensificat des de l'etapa al govern del president Erdogan.

En paraules de Vidal, "una victòria d'Azerbaidjan i Turquia representaria un nou genocidi al Caucas -en referència al genocidi armeni a mans de l'estat turc de 1915-1921 que va provocar un milió i mig de morts- i una situació absolutament inacceptable".

Amb tot i això, el senador mallorquí reclama "que les parts afectades decretin un alto el foc, i negociïn en el marc del Grup de Minsk de la OCDE una pau que reconegui el dret a l'autodeterminació del poble d'Artsakh i la protecció dels drets humans a la regió que el règim azeri i la política internacional de Turquia vulneren constantment".

stats