Seguretat

Teletreball, restriccions de trànsit i el Prado tancat: així prepara Madrid la cimera de l'OTAN

La ciutat es convertirà en un búnquer la setmana que ve arran de la trobada dels principals líders mundials, que costarà 50 milions

2 min
El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, i la titular de Defensa, Margarita Robles, aquest dimecres en roda de premsa

MadridMadrid es prepara per convertir-se en un búnquer. La setmana que ve la capital espanyola allotjarà els principals líders d’Occident, començant pel president nord-americà, Joe Biden, i continuant per Macron, Johnson, Scholz o Von der Leyen, per participar en la cimera de l’OTAN de dimecres 29 i dijous 30. El desplegament de seguretat és tan important que afectarà de ple la vida ciutadana des de dimarts 28, tant que fins i tot les autoritats han aconsellat als madrilenys que puguin que aquells dies facin teletreball i es quedin a casa. Els treballadors públics ho faran de forma obligatòria.

Per als qui optin per moure’s la recomanació és que ho facin amb transport públic, que serà gratuït durant aquests dies. I els que agafin el vehicle privat s’arrisquen a quedar atrapats en una ratera. La cimera se celebra al recinte d’Ifema, però el perímetre de seguretat va molt més enllà. De fet, els periodistes no hi podran accedir pels seus mitjans sinó amb uns busos llançadora des de l’estació de Mar de Cristal.

A més a més d’Ifema, l’altre epicentre de la cimera serà el Museu del Prado, que dimecres acollirà un sopar euroatlàntic amb els principals caps d’estat i de govern de l’OTAN i els seus socis. El Prado no està preparat per complir amb les mesures de seguretat necessàries per a una concentració tan gran de líders mundials, així que s’ha optat per tancar-lo durant dos dies i establir un perímetre de seguretat ampli que, a la pràctica, mantindrà tallat el passeig de la Castellana durant la cimera. Els trasllats de líders amunt i avall també obligaran a tallar, almenys durant moments puntuals, les principals vies de la ciutat. Diumenge hi haurà una manifestació anti-OTAN a Madrid, però la delegació del govern n'ha prohibit una altra per a dimecres, el primer dia de la cimera.

Ajuntament de Madrid

Agenda per als cònjuges

Cal tenir en compte que a més de l’agenda oficial de la cimera també hi ha un programa alternatiu dirigit als cònjuges dels participants. La reina Letícia els farà d’amfitriona i la intenció és portar-los a visitar llocs emblemàtics com el Real Sitio de la Granja, amb les seves fonts naturals de la serra de Guadarrama, i assistir a un assaig de l’òpera Nabuco al Teatro Real. Aquesta comitiva comptarà amb el seu propi dispositiu de seguretat.

En total està previst que treballin uns 10.000 agents, entre policies nacionals i guàrdies civils, a més de membres de l’exèrcit de l’aire que vetllaran per l’espai aeri. També es mobilitzarà una bateria antiaèria, gestionada per l’exèrcit de terra.

La Moncloa ha estimat que tot l’operatiu de l’organització de la cimera costarà uns 50 milions d’euros, però consideren que és una inversió que es recuperarà amb escreix en termes de prestigi i marca-país per a Espanya. Això sí, als madrilenys no els sortirà gratis la festa.

stats