ANÀLISI
Misc 13/06/2019

Qui suspendrà Junqueras del càrrec d'eurodiputat aquesta vegada?

La proposta de la Fiscalia suposa vulnerar l'article 23 de la Constitució

i
Ernesto Ekaizer
2 min
Oriol Junqueras durant la seva intervenció en l'interrogatori al Suprem en el judici al Procés

MadridQui posarà el cascavell al gat?

És a dir: ¿qui suspendrà l'eurodiputat electe el 26 de maig Oriol Junqueras en aplicació de l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal, com ho van fer al Congrés de Diputats i el Senat davant la negativa de Manuel Marchena a fer-ho?

La Fiscalia del Suprem proposa tirar la casa per la finestra: mentre ha donat llum verda perquè Joaquim Forn acudeixi a prendre possessió de la seva acta de regidor, ha vetat que Junqueras acudeixi el dilluns 17 davant la Junta Electoral Central per jurar o prometre l'acta d'eurodiputat.

La raó: Junqueras adquiriria, sempre segons la Fiscalia, immunitat i, per tant, caldria sol·licitar el suplicatori per seguir el procediment contra ell a la mesa del Parlament Europeu.

Per tant, el Suprem no l'hauria d'autoritzar a acudir davant la Junta Electoral Central. En altres paraules: violar l'article 23 de la Constitució sobre participació en assumptes públics i dret a accedir en condicions d'igualtat a càrrecs públics.

L'Advocacia de l'Estat ha proposat donar a Junqueras el permís per acudir davant la Junta Electoral Central per tal de "no menyscabar el seu dret de participació política", i en el seu escrit proposa a la sala segona del Suprem que enviï a la Junta Electoral Central les resolucions judicials de la causa del Procés des el 9 de juliol del 2018 fins al 24 de maig del 2019 de suspensió en el seu càrrec.

"La comunicació d'aquests testimonis es considera necessària perquè la Junta Electoral Central, en la relació d'electes que preveu l'article 224 de la LORG i 11 i 12 de l'acta de 1976, pugui donar complida informació sobre les condicions que concorren en el candidat electe, d'acord amb el que disposa el dret espanyol que li resulta aplicable", assenyala l'escrit de l'advocada de l'Estat, Rosa Maria Seoane.

La JEC, segons sembla, hauria de traslladar aquesta informació a la mesa del Parlament Europeu.

Problema: segons el dictamen del Parlament Europeu signat pel jurisconsult Freddy Drexler, aquest és un tema que han de resoldre les autoritats espanyoles.

Per tant, Junqueras no té qui el suspengui. Ni Marchena té qui li demani que ho faci, tenint en compte que ja ha rebutjat suspendre'l com a diputat al Congrés de Diputats, ja que va obligar la mesa del Congrés -i després la del Senat- a aplicar el 384 bis.

La immunitat de què gaudiria Junqueras al jurar o prometre com a eurodiputat seria exactament idèntica a la que deixaria de gaudir al ser diputat nacional, cosa que no impedeix que el Suprem dicti una interlocutòria suspenent-lo automàticament quan juri com a eurodiputat i la JEC ho comuniqui a Estrasburg.

stats