Tribunals

El Suprem inicia els tràmits per traslladar la causa de Borràs a Catalunya

El jutge instructor demana al Congrés que acrediti que ha perdut l'aforament davant l'alt tribunal espanyol

2 min
Laura Borràs al Parlament

MadridUna de les conseqüències del fet que Laura Borràs hagi tornat al Parlament, ara com a presidenta de la institució, és que la seva causa judicial oberta al Tribunal Suprem passarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L'alt tribunal espanyol ja ha iniciat els tràmits perquè sigui així, i aquest dimarts va enviar un ofici al Congrés perquè acrediti que, efectivament, ja no és diputada a la cambra baixa i, per tant, ha perdut l'aforament davant del Suprem. La consulta es produïa el mateix dia que el relleu de Borràs a la cambra baixa, Pilar Calvo, prometia el càrrec a l'inici del ple.

Fonts del Congrés asseguren a l'ARA que l'ofici del magistrat instructor, Eduardo de Porres, que investiga contractes presumptament irregulars de Borràs quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes, encara no ha arribat. De tota manera, es tracta d'un tràmit innecessari perquè de motu proprio els lletrats de la cambra baixa sempre es dirigeixen a l'autoritat judicial per informar dels diputats que adquireixen l'aforament i els que el perden. Després que aquesta setmana obtinguessin el càrrec els diputats que han substituït polítics que han fet el salt al Parlament -aquest dimarts ho ha fet també Juan Carlos Segura Just rellevant el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga-, els pròxims dies es farà arribar la comunicació al Suprem.

Un cop arribi, el jutge instructor enviarà la causa al TSJC, afirmen fonts del Suprem. La investigació es troba en fase d'instrucció i Borràs no està processada. El 22 de juliol de l'any passat es va negar a declarar davant del jutge quan va ser citada, tot i que públicament ja ha donat la seva versió dels fets en reiterades ocasions, especialment quan es va debatre la tramitació del suplicatori al Congrés.

La causa oberta contra Borràs -acusada, per exemple, del delicte de malversació- pot comportar presó i també inhabilitació per a càrrecs públics. És per això que les formacions independentistes ja treballen en com reaccionaran en funció de l'evolució de les múltiples investigacions judicials obertes contra diputats del Parlament -n'hi ha fins a nou-. Segons el reglament, l'obertura de judici oral per delictes de corrupció implica la suspensió dels drets i deures i, en cas de dubtes, s'analitza el cas a la comissió de l'Estatut dels Diputats.

stats