Política 05/06/2020

Picabaralla entre un sindicat policial i Vicenç Vidal per una pregunta sobre les tortures a la Guàrdia Civil

El SUP exigeix que rectifiqui per dir que la violència de la policia als EUA també és una realitat a Espanya i el senador respon que pot demanar el que vulgui

Ara Balears
3 min
Vicenç Vidal exigeix un finançament just per a les Illes Balears

PalmaEl senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, va registrar aquest dijous una pregunta al Senat sobre el nombre de denúncies per tortures que ha rebut la Guàrdia Civil en els darrers deu anys i on han passat els casos. A través del seu perfil de Twitter va compartir la pregunta afegint que "la violència policial és un fet als EUA, però també a l'estat espanyol". El Sindicat Unificat de la Policia (SUP) de les Balears ha demanat aquest divendres una "rectificació" per aquestes paraules i Vox ha sol·licitat la reprovació de Vidal com a senador.

El SUP ha afirmat en un comunicat que no és la primera vegada que membres de MÉS fan aquesta mena de declaracions i que Vidal cercava "el seu minut de glòria" faltant el respecte als agents de la policia. El senador, però, ha criticat que el sindicat li atribueixi unes paraules que no ha dit en cap moment. En el comunicat del SUP, quan se cita el paral·lelisme que fa Vidal entre la violència policial als EUA i Espanya, s'afegeix que el comentari es refereix al fet que "pròximament s'expressarà als carrers de Palma". I el senador ha dit a través d'un comunicat que el sindicat ha posat en boca seva paraules que no ha dit perquè ha fet servir com a font "un partit feixista com Vox".

"Les nostres forces de seguretat estan integrades per persones professionals, capacitades i formades per fer l'activitat ajustada a la seva actuació i sempre segons el que estableix l'ordenament jurídic", segons explica el SUP, que afegeix que "som una de les institucions millor valorades any rere any". Sobre això, Vidal ha respost que la tortura és una pràctica que es fa a tots els estats del món segons Human Rights Watch i que Espanya no n'és una exepció.

També explica que el senador valencià de Compromís, Carles Mulet, va rebre dades per part de l'Estat i la Policia Nacional sobre un centenar de casos de tortures policials. "No ens inventam res", apunta a l'escrit. El senador ha reivindicat que té dret a demanar sobre "tot allò que em preocupi a mi i a la societat civil". I ha assegurat que demanar és part de la seva feina perquè a totes les democràcies liberals hi ha separació de poders.

Abans d'aquestes respostes, el SUP havia aconsellat al senador que demanàs quants policies i guàrdies civils s'han infectat de coronavirus i amb quins recursos feien feina. Vidal ha comentat que entén que aquesta informació ja la té l'Estat i que poden comptar amb ell per plantejar preguntes sobre la defensa dels drets de la ciutadania i els drets laborals dels cossos policials perquè són servidors públics. Finalment, Vidal recomana al SUP que assisteixi a la concentració antiracista que es farà a la plaça de l'Olivar de Palma diumenge a les 18 h, perquè suposaria "una mostra de compromís amb la democràcia".

D'altra banda, el periodista, exdirector del Periódico de Ibiza i exguàrdia civil Joan Miquel Perpinyà ha respost a través de Twitter al comunicat de Vidal afirmant que "a força de tractar amb terroristes t'has proposat batasunitzar la política balear", i afegeix que "fas vergonya". El senador ha contestat dient que "podem discrepar ideològicament i m'has difamat moltes vegades en la teva "etapa periodística", però si creus que tenc vincles amb el terrorisme, m'hauries de denunciar. O no?".

stats