Traspàs de carteres

Les successores d'Iglesias al govern espanyol reivindiquen el perfil propi d'Unides Podem

Díaz promet una nova reforma laboral "tal com demana Europa" i Belarra es compromet a seguir lluitant per limitar el preu dels lloguers

3 min
Ione Belarra, Yolanda Díaz i Pablo Iglesias durant el traspàs de carteres, acompanyats de tots els ministres de Podem al govern espanyol.

MadridL'adeu de Pablo Iglesias del govern espanyol ha culminat aquest dimecres amb el tradicional traspàs de carteres, en aquest cas doble perquè la vicepresidència passa a la ministra de Treball, Yolanda Díaz –que ha assumit la vicepresidència tercera en lloc de la segona–, i la del ministeri de Drets Socials a Ione Belarra. L'acte l'ha protagonitzat bona part de la cúpula de Podem i només ha comptat amb la presència d'una ministra socialista, la d'Educació, Isabel Celaá. Han presidit l'escenari la resta de titulars del partit lila a la coalició: Irene Montero, Alberto Garzón i Manuel Castells.

No només la posada en escena ha estat una declaració d'intencions de Podem, sinó també els discursos. Hi havia la incògnita de quin to tindria la nova vicepresidenta tercera, ja que ha estat ungida per Iglesias com la seva successora a Podem –tot i que en una entrevista a la SER l'ara candidat a les eleccions madrilenyes ha preferit parlar de moment de "direcció coral" al partit lila, i ha admès que durant temps hi ha hagut un lideratge massa personalista centrat en la seva figura.

Tant Díaz com Belarra han fet alguns retrets als socialistes, de la mateixa manera que Iglesias es va acomiadar dimecres en un vídeo apuntant a les "oligarquies" que intenten aturar reformes en el govern i als "límits i contradiccions" del PSOE. La ministra de Treball i nova vicepresidenta tercera ha advertit que "res es construeix sobre la terra àrida dels treballs temporals i devaluats" i per això s'ha compromès a acabar amb l'actual reforma laboral –serà el pròxim cavall de batalla dins de la coalició–, tal com demana la Unió Europea. També ha assenyalat que és inèdit que la cartera de Treball tingui una vicepresidència i que ho farà valer.

Ara bé, també ha tingut paraules d'unitat i ha advertit que cada vegada que algú, des d'una tribuna, "ha volgut boicotejar l'acció d'aquest govern", davant dels "exabruptes, la retòrica reaccionària, la insolidaritat i l'apologia de temps pitjors", els ha estat suficient amb "evocar els dies d'unitat i responsabilitat compartida al govern" durant el pic de la primera onada de la pandèmia. "Només podem respondre d'una manera possible: hi érem, ho vam fer i ho seguirem fent", ha detallat, lloant l'escut social que va implantar l'executiu, que ha atribuït a l'autoria del seu predecessor, Iglesias.

Al seu torn, la nova ministra de Drets Socials s'ha compromès a seguir lluitant per limitar els preus dels lloguers. Iglesias confiava deixar el govern un cop pogués presentar en la roda de premsa posterior al consell de ministres la nova llei d'habitatge, que ha erigit com a "línia vermella" dins de la coalició. En aquest sentit, Belarra ha assegurat que defensarà "encara amb més convicció, si és possible", el dret a l'habitatge "punxant d'una vegada per totes i regulant els lloguers, tal com assenyala l'acord del govern".

Missatge feminista

Tant Díaz com Belarra s'han desfet en elogis a Iglesias, que ha fet una breu intervenció en què ha tornat a treure pit de la seva gestió els últims 14 mesos al capdavant de la vicepresidència segona. "Si una cosa hem aconseguit amb la feina al govern és afrontar la crisi sanitària anteposant l'interès general", ha assenyalat, i ha defensat també l'escut social implantat arran de la pandèmia i l'aprovació dels pressupostos. Al seu parer, són una "senya d'identitat" de la necessitat de defensar l'article 128 de la Constitució, que diu que "tota riquesa del país en les seves diferents formes i sigui quina sigui la seva titularitat està subordinada a l'interès general".

Pablo Iglesias, durant el traspàs de la cartera de vicepresident a Yolanda Díaz.

Díaz pren així el testimoni d'Iglesias subratllant el perfil de Podem dins de la coalició, si bé amb unes maneres més suaus que el fins ara vicepresident segon. El seu llarg discurs –poc habitual en relleus de cartera– ha dedicat la part final a enviar un missatge feminista en la línia del que defensa la ministra d'Igualtat, enfrontada amb la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, pel seu rebuig a tirar endavant la llei trans. La vicepresidenta tercera ha defensat un feminisme "inclusiu, divers i transformador" que "s'alimenti de la matèria mateixa del futur i que configuri el nucli d'una democràcia millor". Per això ha demanat de manera implícita al PSOE "fets i no paraules", tal com proclamaven les sufragistes a principis del segle XX.

També ha replicat a Calvo, que aquest matí ha fet un breu discurs durant la presa de possessió de la nova delegada del govern espanyol a Madrid, Mercedez González. La número dos de Pedro Sánchez ha dit que "l'espai de combat de la diversitat ideològica i la llibertat no pot ser a les institucions executives, sinó a les legislatives". El combat, però, sembla que continuarà en el si de la coalició malgrat la marxa d'Iglesias. Caldrà veure si és Díaz qui protagonitza els missatges més durs o bé Belarra, que els últims mesos s'ha convertit per Twitter en un ariet contra les polítiques del PSOE.

stats