PANDÈMIA
Política 24/04/2020

Els socis del PSIB, molestos per la gestió comunicativa de la crisi

La manca de visibilitat del treball d’alguns consellers i un excessiu personalisme generen malestar en el Pacte

Maria Llull
3 min
Els socis del PSIB, molestos per la gestió comunicativa de la crisi

PalmaLa gestió comunicativa del Govern durant la crisi del coronavirus està generant malestar entre els socis del PSIB, els quals lamenten la manca de visibilitat de la tasca d’alguns consellers i l’excessiu personalisme al voltant de la presidenta de l’Executiu, Francina Armengol. Tant MÉS per Mallorca com Podem reconeixen que, en el context actual, és lògic que el focus informatiu se centri més en la presidenta que en altres membres del Govern, però també demanen que la feina de les conselleries ocupi l’espai comunicatiu que es mereix.

“Cal una representació més equitativa de la pluralitat del Govern i hi ha un marge de millora”, han indicat fonts de MÉS a l’ARA Balears, que posen com a exemple “la feina impressionant” que està fent la consellera ecosobiranista d’Afers Socials, Fina Santiago. De fet, el portaveu parlamentari de MÉS, Miquel Ensenyat, ja va reivindicar la tasca de la seva companya de partit en el ple del Parlament de dimarts. “Potser hi ha conselleries, com la de Medi Ambient, que ara no tenen una vinculació directa amb la crisi, encara que la tindran. Però Santiago sí que hi té un paper central que s’ha de valorar i visualitzar”, afegeixen. Els ecosobiranistes també troben a faltar un discurs més corporatiu. “Quan hi ha reunions en què participen representants d’altres formacions, el resum comunicatiu no és que el Govern s’hagi reunit, sinó que és Francina Armengol qui ho ha fet”, comenten. “Si la feina és compartida, llavors s’ha de visualitzar com a compartida. Si tots feim feina, això vol dir tots”, continuen.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball ha estat un altre dels càrrecs del Govern que ha centrat l’interès informatiu durant la crisi, i cap dels socis del PSIB en el Govern nega l’obvietat d’aquest protagonisme, ja que l’àrea de gestió de Negueruela s’ha vist afectada de ple per la crisi econòmica provocada per la pandèmia. Així i tot, recorden que el vicepresident de l’Executiu, Juan Pedro Yllanes (Podem), té a càrrec seu els departaments d’Indústria i Comerç, a més de la transversalitat que implica la vicepresidència. “Negueruela és una persona amb molt de pes en el Govern i la crisi l’afectarà molt. Una manera de protegir-lo és donant-li protagonisme i posant-lo com un salvador de la situació”, apunten fonts de Podem. La formació morada recorda que la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, també ha de jugar un paper molt important durant aquesta crisi i que haurà de tenir la seva quota de visibilitat. “Aquesta situació es dona des del primer moment. Amb el PSIB es poden pactar aquestes coses si les demanes i les lluites. Has d’estar en tensió per aconseguir-ho, i potser ara costa més fer-ho pel que passa i amb la necessitat d’un lideratge que sigui identificable amb claredat”, continuen.

Espai per a tothom

Des del PSIB es considera que ara no és moment de preocupar-se per aquestes coses. “La presidenta té més visibilitat, però s’ha de contextualitzar la seva presència. Tothom té espai”, indiquen fonts socialistes, malgrat que reconeixen que serà després de la crisi quan “tots tindran més a dir”.

Per part del Govern, l’argument és que no hi ha cap justificació quantitativa per aquest malestar. “És més una sensació que una realitat”, asseguren fonts de l’Executiu, que recorden que el 50% de les comunicacions del Govern a les xarxes han estat de la Conselleria de Salut, per raons òbvies, i que bona part de les comunicacions de Francina Armengol es fan des del mateix perfil de la presidenta. “Les notes de premsa depenen molt del contingut polític que es tingui i de l’acció política que es faci. S’ha de sortir a dir alguna cosa. Tot plegat és una mica infundat”, afegeixen. “En el Govern hi ha unió i i tothom està molt coordinat”, sentencien.

stats