Política 14/03/2018

Els socialistes d'Eivissa demanen la derogació de la llei Montoro

La Federació Socialista d'Eivissa exigeix la recuperació de competències per als ajuntaments i la capacitat per decidir sobre el seu pressupost

Ara Balears
3 min
Els socialistes d'Eivissa demanen la derogació de la Llei Montoro

PalmaLa Federació Socialista d'Eivissa (FSE-PSOE) ha reclamat avui la derogació de la normativa sobre racionalització i sostenibilitat de l'administració local, més coneguda com a llei Montoro, i ha qualificat d'insuficients les rebaixes sobre aquesta llei anunciades pel ministre d'Hisenda davant les pressions de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

El batle d'Eivissa i secretari de Política Municipal del PSIB-PSOE, Rafa Ruiz, ha anunciat que els socialistes d'Eivissa portaran aquest tema a tots els plens de les institucions d'Eivissa per visibilitzar el malestar que existeix davant la continuada retallada que fa el Partit Popular de les competències municipals i de l'autonomia que els ajuntaments tenen reconeguda a la Constitució.

Ruiz ha explicat que l'Ajuntament d'Eivissa registrarà el mes que ve una xifra històrica, ja que tindrà deute zero, i així i tot, tindrà un superàvit de 10 milions d'euros (i un acumulat de 20 milions). "No pot ser que el Partit Popular no ens deixi invertir aquests sous a la ciutat, donant serveis a les persones, fent inversions que generarien llocs de feina, per tal que aquests sous estiguin al banc i només se'n beneficiïn les entitats financeres", ha assenyalat. Ruiz ha afegit que la manca de personal a l'Ajuntament d'Eivissa és greu i ha estimat que, per donar el servei mínim que hauria de prestar el Consistori, es necessitarien almanco 15 policies i 15 funcionaris més. Finalment, Ruiz ha lamentat l'actitud de persecució contínua de la Delegació del Govern a les Illes Balears: "El braç armat del Partit Popular, que en lloc d'intentar donar un cop de mà es dedica a posar tots els entrebancs que pot en forma de recursos continus per impedir que es facin coses des dels ajuntaments'.

El president del Consell d'Eivissa i secretari general de la FSE-PSOE, Vicent Torres, ha explicat avui que, com a representant dels consells insulars dins la FEMP, ha detectat que "hi ha una única preocupació que s'ha anat repetint i que ha anat creixent; són les restriccions de Montoro a la despesa i a la contractació de personal". "Però ja no parlam només de batles i de presidents socialistes. També els mateixos batles i presidents del Partit Popular estan molt molestos i no se n'amaguen", ha destacat Torres. El president ha revelat que el Consell té un superàvit acumulat de 45 milions d'euros i un romanent de 2017 de 22 milions. "Sense capacitat per contractar personal, administracions com el Consell d'Eivissa, que és bàsicament una administració de serveis, és molt difícil atendre les necessitats de sa ciutadania", ha explicat.

Per part seva, el batle de Sant Josep, Josep Marí Ribas, ha denunciat que l'Estat "té els ajuntaments intervinguts". "El PP vol fer els ajuntaments més dèbils i petits, i els vull recordar que l'autonomia municipal està reconeguda a la Constitució", ha assegurat. Sant Josep té un superàvit acumulat de més de 40 milions d'euros, i un romanent de 2017 de 12 milions, uns doblers que, com ha volgut destacar el batle, "han de revertir en la ciutadania". Marí Ribas ha recordat que en 10 anys s'ha duplicat la població del municipi, mentre que no s'ha augmentat el personal de l'Ajuntament. Així, ha dit que serien necessaris, com a mínim, 20 policies més i uns 14 funcionaris per cobrir la resta d'àrees, que es troben col·lapsades a causa de les mesures decretades pel govern del PP.

Finalment, el batle de Sant Antoni ha assenyalat que al seu municipi la llei Montoro impedeix la contractació de més agents i de nous tècnics per al departament d'Urbanisme, a més d'obligar a l'externalització d'alguns serveis que el Consistori hauria volgut municipalitzar, cosa que no ha estat possible per la impossibilitat de realitzar noves contractacions. "A Sant Antoni hem fet un esforç per sortir del pla d'ajustament on ens van deixar els governs del PP, però tot i haver eliminat el deute continuam sense poder atendre algunes necessitats dels ciutadans perquè la llei Montoro suposa la intervenció i el bloqueig dels ajuntaments", ha considerat José Tur.

stats