Política 20/10/2016

Les entitats sobiranistes convoquen per al 13 de novembre una concentració contra la judicialització de la política

ANC, AMI i Òmnium Cultural no n'han definit encara el lloc, tot i que probablement es farà a Barcelona

N.orriols
3 min
Les entitats sobiranistes convoquen pel 13 de novembre una concentració contra la judicialització de la política

BarcelonaDiumenge 13 de novembre és el dia que han escollit les entitats sobiranistes perquè la ciutadania mostri el rebuig a la judicialització de la política. Ho han anunciat aquest dijous al vespre des de les portes del Parlament, en la concentració de suport a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, que ha reunit milers de persones i en què s'han aplegat la plana major del Govern, els representants de Junts pel Sí de la mesa del Parlament, la CUP i Catalunya Sí que es Pot. Encara no ha transcendit el lloc escollit, tot i que probablement serà a Barcelona durant el matí. ANC, Òmnium Cultural i AMI confien que sigui una mobilització massiva.

La concentració del 13 de novembre serà la primera de tot un seguit d'actes organitzats per les entitats que volen evidenciar el suport a les institucions del país contra el que consideren un "atac judicial" de l'Estat. Es pretén focalitzar en Forcadell, però també en l'expresident Artur Mas, les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, els regidors Joan Coma i Montse Venturós i la resta de càrrecs electes i ajuntaments "perseguits".

Les entitats critiquen la "manca de separació de poders" a l'Estat i reclamen que es respecti la "llibertat d'expressió" i el "dret a la participació" dels càrrecs electes per buscar una solució política al conflicte entre Espanya i Catalunya.

"Per sort hi ha molts demòcrates en aquest país"

Davant de la multitud reunida al Parc de la Ciutadella, Forcadell s'ha mostrat "molt contenta" i "feliç" pel suport rebut per la ciutadania, després que ahir la Fiscalia presentés una querella contra ella per desobediència i prevaricació. "Per sort hi ha molts demòcrates en aquest país", ha afirmat Forcadell en declaracions als mitjans de comunicació.

Al seu torn, el president de l'ANC, Jordi Sánchez, ha dit que la d'avui ha estat la "primera d'un seguit de mobilitzacions" per defensar les institucions i denunciar l'"abús" del poder judicial que vol "acabar amb la llibertat d'expressió" dels càrrecs electes independentistes. Per la seva banda, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha avisat que si l'Estat "ataca les institucions" la ciutadania donarà una resposta "serena" però "contundent" i "unànime".

La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha cridat a la mobilització per culminar el procés i ha demanat a tothom que es "posi les piles" per impedir que es continuï "judicialitzant la política". "Unitat, força, serenor, però sense parar", ha sentenciat.

JxSí, CUP i CSQP fan pinya amb Forcadell

La presidenta del Parlament ha rebut el suport de tres partits representats a la cambra: JxSí, CUP i CSQP. Aquestes formacions han volgut expressar la seva solidaritat amb Forcadell i amb la resta de càrrecs electes que han estat cridats als tribunals per qüestions relacionades amb el procés independentista. El president de JxSí, Jordi Turull, ha assegurat, en declaracions als mitjans de comunicació, que "això no va d'independència" sinó de "defensar la democràcia", i la portaveu del mateix grup, Marta Rovira, ha alertat que els independentistes pensen "executar el mandat democràtic fins al final".

La diputada de la CUP Mireia Boya ha constatat que l'"única opció real" és la desobediència davant l'actitud de l'estat espanyol i ha cridat a la població a "estar atenta" per sortir al carrer a mobilitzar-se.

El líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha afirmat que el conflicte polític a Catalunya només es soluciona a través del "diàleg" i no convertint el Tribunal Constitucional en un "agent repressor" d'algunes ideologies polítiques. També ha volgut posar de manifest que Podem votarà en contra del suplicatori del diputat del PDECat Francesc Homs, que en les pròximes setmanes es debatrà al Congrés de Diputats perquè se'l pugui jutjar davant del Tribunal Suprem pel 9-N.

stats