Política 14/02/2018

Mireia Boya marxa del Suprem en llibertat i sosté que va votar la DUI perquè tingués efectes "reals"

L'exdiputada de la CUP assegura davant Llarena que volia que els efectes de la DUI fossin "reals"

Ot Serra / Mariona Ferrer I Fornells
5 min
Mireia Boya acompanyada d'altre diputats i exdiputats de la CUP

MadridMireia Boya marxa del Tribunal Suprem en llibertat, després que la fiscalia i l'acusació popular no hagin demanat mesures cautelars. L'exdiputada de la CUP ha declarat durant més d'una hora davant Pablo Llarena i ha reivindicat que la intenció de la formació anticapitalista era que els efectes de la declaració d'independència del 27 de setembre fossin "reals", però que va resultar "ineficaç" per l'aplicació del 155. En declaracions als mitjans, Boya ha lamentat que es veiés "truncada pel cop d'Estat del 155". Segons ha explicat el seu advocat, Carles López, ha respost les seves preguntes i les del jutge i s'ha acollit al dret de no declarar quan han intervingut la fiscalia i l'acusació popular. No se li ha preguntat ni per l'acatament de la Constitució ni l'article 155, però sí per la seva participació en el Procés.

"[Vull] reivindicar que el 80% dels catalans volíem fer un referèndum i el vam guanyar", ha asseverat Boya a la sortida de la seva declaració a les portes del Suprem, on ha assenyalat que "la base d'aquest procés judicial no té sentit i no s'aguanta per enlloc". "No hi ha hagut violència a Catalunya; la gent ha estat exemplar", ha avisat, després de denunciar que es tracta d'un "procés polític". Tot i marxar en llibertat, ha deixat clar que no està "satisfeta" perquè "encara hi ha quatre presos polítics i cinc exiliats". Boya és la primera dels sis nous investigats per rebel·lió en la causa contra l'independentisme que declara davant el Tribunal Suprem. Per a la setmana que ve estan citats Marta Rovira, Marta Pascal, Artur Mas, Neus Lloveras i Anna Gabriel, i Boya els ha advertit: "Les seves declaracions haurien d'assemblar-se a la que he fet aquí".

Boya ha explicat que no coneixia el document 'Enfocats' i que la CUP, com a organització assembleària, "mai no el podria acceptar". "No podríem permetre que un comitè estratègic tancat en un despatx decidís", ha apuntat. En declaracions als mitjans, l'exdiputada cupaire ha asseverat que l'1-O el "comportament dels policies i guàrdies civils no només va ser violent sinó també molt poc ètic i lamentable". De fet, ha explicat que es va "congregar" al seu col·legi electoral i que els Mossos van venir amb l'ordre de clausurar el local i, després de tres hores, es va tancar amb "diàleg i sense violència".

Sobre el 20 de setembre, segons el partit d'extrema dreta Vox, que representa l'acusació popular, Boya ha defensat que els cotxes de Guàrdia Civil els va destrossar la premsa. En aquest moment, Llarena l'ha interromput i li ha fet saber que això era una "suposició". En una altra ocasió, l'exdiputada li ha recordat a Llarena que en unes declaracions anteriors ell mateix havia defensat que el procés polític català no s'havia de resoldre als tribunals, fet que Llarena ha volgut rebatre i ha assegurat que són unes manifestacions "tretes de context".

Mireia Boya ha sortit del Suprem enmig d'una ovació de la delegació sobiranista que ha seguit la declaració des de les portes del tribunal. Els crits de "Mireia", "llibertat presos polítics" i "votarem" han eclipsat bona part de les explicacions dels seu advocat, Carles López, davant la premsa. Boya no ha dubtat en mig saltar-se el cordó policial per abraçar-se a la diputada de la CUP Maria Sirvent. Després s'adreçava als micròfons amb veu contundent, responent amb tot tipus de detalls a les preguntes dels periodistes. Els controls policials feien pràcticament impossible que pogués ajuntar-se amb els seus. L'independentisme ha viscut aquest dijous una imatge gairebé inèdita davant del Suprem: una imputada en la causa no sortia dins d'un furgó policial després de declarar, sinó a peu, en llibertat. El cant d''Els Segadors' ha acomiadat Boya, acompanyada sempre del seu advocat. Amb el puny alçat i unes quantes estelades ja a les portes de l'avinguda de Recoletos, a tocar de la plaça Colón, on oneja la gran bandera espanyola que va posar-hi José María Aznar.

L'interrogatori ha començat pocs minuts després de les 11 del matí i amb una comitiva de suport a les portes de l'alt tribunal com la que el 9 de novembre va acompanyar els membres de la mesa del Parlament i el 2 del mateix mes els consellers del govern de Carles Puigdemont a l'Audiència Nacional.

Els més nombrosos han estat els representants i simpatitzants de la CUP, que han arribat amb dos autocars vinguts des de Barcelona i Lleida. Han fet acte de presència els diputats Maria Sirvent, Vidal Aragonés i Natàlia Sànchez, així com els exdiputats Albert Botran, Eulàlia Reguant i Gabriela Serra. El rebuig a la repressió judicial va més enllà de les sigles i també han mostrat el seu escalf diputats i senadors d'Esquerra, com Joan Tardà, Gabriel Rufián o Ester Capella; del PDECat, com Carles Campuzano, Míriam Nogueras i Sergi Miquel; d'En Comú Podem i de Bildu. Per part de Junts per Catalunya s'han desplaçat fins a Madrid les diputades Aurora Madaula i Anna Geli.

En la seva arribada a les portes del Suprem, Boya ha estat rebuda al crit de "no estàs sola" i "ni un pas enrere". Ha arribat en AVE aquest matí a la capital espanyola, i marxarà aquesta mateixa tarda, després que no se li hagin dictat mesures cautelars. Poques hores abans de la seva declaració, Boya ja assegurava a l'ARA que estava "tranquil·la".

Mireia Boya saluda amb el puny alçat envoltada de policies a les portes del Tribunal Suprem

La mateixa Boya s'ha mostrat optimista i a través de Twitter ha donat les gràcies per les mostres de suport. "Cap ben alt, puny alçat i un somriure. Guanyarem", ha escrit en una piulada, en la qual també ha tingut un record per a Muriel Casals.

Reivindicació de l'1-O

Tanmateix, l'exdiputada de la CUP ja va avisar dilluns que no faria com la resta de membres encausats i no renunciaria als passos que ha portat a terme l'independentisme. Al contrari, ha volgut reivindicar el referèndum de l'1 d'octubre i els resultats que en van sorgir. En una roda de premsa dilluns a Lleida, va subratllar que ni retractant-se s'ha concedit la llibertat provisional a alguns dels investigats, cosa que evidencia que es tracta d'un "judici polític". Per això, Boya deixarà clar al magistrat que no renunciarà als seus plantejaments.

Un cop Boya ja ha accedit a les portes del tribunal, la diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha assegurat en declaracions als mitjans que la "solidaritat és la nostra millor arma". "L'estat espanyol es una maquinària repressiva que persegueix i pretén atemorir", ha apuntat Sànchez, però ha afegit: "No ens fa por i continuarem lluitant per la República catalana. La repressió a la dissidència no ens atemoreix". Sobre la possibilitat que s'imposin mesures cautelars, Sànchez no ha volgut fer "cap previsió perquè pot passar qualsevol cosa". Al seu torn, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha criticat que el "projecte" de l'Estat per a Catalunya sigui la "repressió". "121 dies d'empresonament de Sànchez i Cuixart i 104 de Forn i Junqueras. Ostatges de l'Estat", ha lamentat.

stats