CORRUPCIÓ
Misc 23/10/2017

El ‘sistema Gürtel’ del 3% o 4% per subornar càrrecs i finançar el PP

La fiscal demana rebaixar la pena a Correa per la confessió

i
Ernesto Ekaizer
3 min
El ‘sistema Gürtel’ del 3% o 4% per subornar càrrecs i finançar el PP

MadridA la mateixa sala de San Fernando de Henares on va declarar com a testimoni el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, el 26 de juliol passat, la fiscal Concha Sabadell va començar ahir el seu informe final sobre l’abast de la trama Gürtel. Un “sistema” que va definir “no com un fet aïllat, sinó com una activitat duradora per delinquir”. L’objectiu, apropiar-se fons públics a través del contacte amb alguns càrrecs públics del PP i el pagament de comissions d’un “3% o 4%” per finançar el partit.

La fiscal Sabadell va assenyalar que si bé la Fiscalia Anticorrupció no ha rebaixat la pena de 125 anys que demana per a Francisco Correa, líder de la trama, veuria bé que el tribunal tingui en compte la seva declaració al judici -en què va fer revelacions- a l’hora de dictar sentència i li rebaixi la pena. Correa va confessar l’octubre del 2016, sense entrar gaire en detalls, l’existència del “sistema de comissions del 3% o 4% per aconseguir adjudicacions d’obra pública”.

El relat del capitost de la trama: quan es tractava d’obres per a empreses terceres, Correa ho comentava amb l’aleshores gerent del PP, Luis Bárcenas, que feia les gestions; en tancar-se l’operació, l’empresa adjudicatària pagava el 3% o el 4% i es repartien la comissió de l’èxit. Aquestes pràctiques, segons l’explicació que va fer Correa, serien “legals en altres països”. Va anomenar-ho “un lobi”.

Sense pacte

Precisament, la negativa a donar els detalls del funcionament de la trama, empresa a empresa, i el nom de les persones que hi havien intervingut va ser el que va fustrar les negociacions d’un pacte de conformitat entre la fiscalia i Correa abans del començament del judici oral.

El ministeri públic va estimar que Correa no volia anar més enllà d’una confessió genèrica sobre el “mode de vida” o “sistema” posat en pràctica i que, en aquestes condicions, es negava a rebaixar les fortes penes que se li demanaven. Potser, també, amb l’esperança que la seva declaració aportés més llum en el judici oral. Però Correa no va voler anar més enllà en les explicacions a la fiscal Sabadell, i només va afegir una referència al ministeri de Foment.

La fiscal va subratllar ahir que la caixa B de Correa sí que “existeix” i que estava orientada a “efectuar suborns a càrrecs públics”. Va explicar que l’estructura societària de la trama Gürtel va ser creada per l’acusat Luis de Miguel “per ocultar el seu veritable titular”, que era Correa.

La fiscal, després de la seva introducció sobre el sistema de funcionament de Gürtel, va entrar a comentar les operacions concretes. I va començar per la trama d’Estepona, el principal acusat de la qual és Ricardo Galeote -polític malageny que va ser regidor de l’Ajuntament i gerent de l’Empresa Municipal de Turisme i Activitats Recreatives- en relació amb les compres fraudulentes de carpes per a esdeveniments i viatges. Galeote és fill de José Galeote, exregidor del PP a Boadilla del Monte, i germà de Gerardo Galeote, exeurodiputat del partit.

Tot seguit, la fiscal va començar a enumerar les operacions de l’Ajuntament de Majadahonda, a la Comunitat de Madrid. “S’utilitza simplement i purament la contractació d’aquest Ajuntament per enriquir els integrants de l’associació [il·lícita] i també per finançar un partit polític, per estalviar-li costos al PP”, va apuntar la fiscal en referència al cas de Majadahonda.

La fiscal seguirà amb les seves conclusions al llarg de tota la setmana. El judici oral estarà vist per a sentència l’11 de novembre vinent. Per ordre del tribunal, a les sessions hi assisteixen tots els acusats (37) de la trama. Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez van ser traslladats des de la presó on compleixen la pena des del febrer passat per la branca valenciana de la Gürtel, el cas Fitur: el recurs de cassació al Suprem es preveu per al gener, coincidint amb el judici per finançament irregular del PP del País Valencià, previst a l’Audiència Nacional el 15 de gener del 2018.

stats